Hoe ziet het PIENTER-onderzoek eruit?

Vragenlijst

Aan elke deelnemer wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen. In de vragenlijst staan vragen over uw persoonlijke omstandigheden, uw gezondheid en doorgemaakte ziekten, inentingen en over bezigheden die misschien verband houden met infectieziekten. De vragenlijst wordt thuis ingevuld, dit duurt ongeveer 25 minuten. Dit kan per computer, tablet of smartphone of op papier.

Bloed

Voor het geven van bloed worden één of meer spreekuren bij u in de buurt gepland. Er worden drie buisjes bloed afgenomen, dit is maximaal 20 ml. Deze hoeveelheid is zo gering dat de deelnemer zich hierdoor niet slap of flauw gaat voelen. Bij kinderen wordt minder bloed afgenomen. Bij kinderen jonger dan 6 maanden wordt met een hielprikje maximaal 0,5 ml bloed afgenomen.

Speeksel

Voor het speekselonderzoek wordt gevraagd om een minuut een sponsje in de mond te houden. In speeksel onderzoeken we welke bacteriën, virussen en afweerstoffen er in de mond zitten.

Dagboekje

Aan een beperkt aantal mensen vragen wij na afloop van het spreekuur om een dagboekje bij te houden over de contacten die er gedurende één dag met anderen hebben plaatsgevonden. Informatie over de contacten tussen mensen geeft ons inzicht in de verspreiding van infectieziekten. 

Home / Onderwerpen / P / PIENTER-onderzoek / Hoe ziet het PIENTER-onderzoek eruit?

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu