De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. De ziekteverschijnselen hangen sterk af van de leeftijd en zijn onder andere koorts, huiduitslag, keelontsteking en vermoeidheid. De meeste mensen hebben voor hun twintigste jaar een infectie met het virus doorgemaakt, in veel gevallen onopgemerkt.

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het epstein-barrvirus. Een meerderheid van de volwassenen heeft een infectie met het virus doorgemaakt voor het twintigste levensjaar. Niet alle infecties gaan gepaard met ziekteverschijnselen.

Ziekteverschijnselen

De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen kan variëren van 4 dagen bij jonge kinderen tot 8 weken bij jongvolwassenen. De ziekteverschijnselen zijn sterk leeftijdsafhankelijk. Met name bij jonge kinderen zijn de symptomen zo mild dat de ziekte vaak niet wordt opgemerkt.

Bij jonge kinderen kan rode huiduitslag, koorts en longontsteking optreden. Bij tieners en jongvolwassenen begint de ziekte vaak met vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn, koorts en rillerigheid. Na een week is er meestal een combinatie van keelontsteking, koorts en gezwollen, pijnlijke lymfeklieren. De keelontsteking en lymfekliervergroting kunnen 2 tot 3 weken aanhouden, de vermoeidheid 2 tot 3 maanden.

Besmetting en preventie

Het virus bevindt zich in het speeksel van geïnfecteerde personen. Overdracht kan plaatsvinden via speekselcontact, bijvoorbeeld door zoenen. Daarnaast kan het virus overgedragen worden via handen of voorwerpen (zoals bestek of een drinkflesje van de patiënt) of via bloedtransfusie. Het virus kan vanaf één week na besmetting gedurende lange tijd worden uitgescheiden, soms tot 18 maanden na infectie. Er bestaat geen vaccin tegen het virus.

Hoe vaak komt het voor?

Infectie met het epstein-barrvirus komt vaak voor in Nederland. De helft van de bevolking ouder dan 5 jaar heeft een infectie doorgemaakt, in de meeste gevallen onopgemerkt. Bij tieners en (jong)volwassenen resulteert de ziekte in meer en langduriger klachten.