U bevindt zich op: Home Onderwerpen T Tekenbeten en lyme

Tekenbeten en lyme

Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Controleer uzelf en anderen op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ bent geweest. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt. Op deze website vind u informatie over teken, de beet en de ziekte van Lyme.

Waar komen teken voor?

Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen.

Controleren is belangrijk

Controleer uw lichaam en uw kleding op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?

U hoeft niet altijd naar de huisarts na een tekenbeet. Heeft de teek al langer dan 24 uur op uw huid gezeten? Overleg met de huisarts of behandeling gewenst is. Heeft u de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

RIVM-app 'Tekenbeet'Teek op blad

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en in Itunes voor Iphone). Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Teken komen voor op veel plaatsen in Nederland. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie. Teken kunnen deze bacterie overbrengen en zo de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica.


Teek control

Om kinderen te leren wat teken zijn, waar ze zitten en wanneer je op teken gecontroleerd moet worden, is er nu een computergame Teek Control. In deze game maak je via een paar leuke tekenfilmpjes mee hoe en waar de teek kan bijten. Vervolgens race je over de kaart door de straten van je eigen woonwijk, om daar zo snel mogelijk de kinderen te vertellen dat ze zich moeten laten controleren op teken. Onderweg zie je foto’s van jouw eigen wijk voorbijkomen.
Vraag je ouders om een tekencontrole, en daag je vrienden uit jouw score te verbeteren!

Tekenradar

Als u op Tekenradar.nl een tekenbeet meldt kunt u meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Als u een recente tekenbeet meldt kunt u uitgenodigd worden om de teek op te sturen. U vult dan in anderhalf jaar een aantal korte vragenlijsten in. Binnen 10 maanden hoort u of de teek besmet was met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

 

Toolkit Teken en Lyme 

In de toolkit teken en Lyme zijn voorlichtingsmaterialen opgenomen die vrij te downloaden zijn. het betreft posters, folders, teksten en afbeeldingen.

Voorlichtingsfilm Een teek? Pak 'm beet!

In de voorlichtingsfilm wordt getoond hoe een teek eruit ziet, hoe je op teken controleert en hoe een teek verwijderd wordt. Met name kinderen vormen een risicogroep.

 

 Verwijderen van teken

'Op basis van de voorlichtingsfilm 'Een teek? Pak 'm beet!' is een korte module gemaakt over het verwijderen van teken. Bekijk of download de module 'Teken verwijderen'. Door onderaan het afspeelscherm op 'T' te klikken, wordt de film voorzien van ondertiteling.

Controleren op tekenbeten

Op basis van de voorlichtingsfilm 'Een teek? Pak 'm beet!' zijn twee korte modules gemaakt van elk ongeveer 1 minuut. Bekijk of download de module 'Controleren op tekenbeten'. Door onderaan het afspeelscherm op 'T' te klikken, wordt de film voorzien van ondertiteling.

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.