Tijdens de Nationale meetdag wordt niet alleen met iSPEX Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone (Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone) eigenschappen van fijnstof gemeten. Ook andere instrumenten worden deze dag ingezet voor fijnstofmetingen. Dit zijn instrumenten van verschillenden instituten: RIVM, KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut), ECN Energieonderzoek Centrum Nederland (Energieonderzoek Centrum Nederland), TNO, DCMR Milieudienst Rijnmond (Milieudienst Rijnmond) en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam. Van een aantal van deze instrumenten geven we op de volgende pagina's aan wat ze precies meten. Daarnaast geven we aan waarom het interessant is om deze metingen te vergelijken met iSPEX-metingen.

Wettelijk verplichte metingen: PM10 en PM2,5

Er zijn wettelijke regels voor hoeveel PM10 fijnstof (fijnstof) of PM2,5 fijnstof (fijnstof) er in de lucht mag zitten, gemiddeld over een jaar maar ook per dag. Het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM doet veel van de wettelijk verplichte fijnstofmetingen. Fijnstofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer of kleiner dan 2,5 micrometer worden aangezogen op een filter en daarna wordt het gewicht gemeten. Meer over wettelijk verplichte metingen. 

 

 

Meetapparatuur  op CESARsite in Cabauw

De CESAR Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research) site ligt in het westen van Nederland in een polder vlak bij het plaatsje Cabauw. Op deze locatie zijn heel veel instrumenten in bedrijf om onder andere de lucht te bestuderen. Drie universiteiten en vijf belangrijke onderzoeksinstituten werken samen binnen CESAR. Meer over CESAR.

 

 

 

Andere meetnetten

Er bestaan naast de 3 grote meetnetten van het RIVM, DCMR Milieudienst Rijnmond (Milieudienst Rijnmond) en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam nog andere meetnetten. Zo bestaan er nog meetnetten in de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant.