RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kleine hoeveelheid ruthenium-106 in de lucht in delen van Europa

Publicatiedatum: 04 oktober 2017
Wijzigingsdatum: 06 oktober 2017

Begin oktober 2017 hebben diverse landen in Europa gemeld dat er radioactief ruthenium-106 in de lucht is gevonden. Waar het ruthenium vandaan komt is onbekend. Het is wel duidelijk dat het niet door een kernongeval komt, omdat er in dat geval meerdere radioactieve stoffen gevonden worden. Onder andere Italië, Oostenrijk, Tsjechië en Noorwegen hebben een melding gemaakt. In de lucht in Nederland en Frankrijk is dit niet gedetecteerd.

Het ruthenium-106 is een door mensen gemaakte radioactieve stof. Het komt vrij bij kernsplijting en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de behandeling van oogboltumoren. De hoogste waarde is gevonden bij Wenen en dat was 42 millibequerel per kubieke meter. Dit voegt bijna niets toe aan de straling die van nature al aanwezig is, de stralingsdosis is ongeveer 1% hoger. Dit heeft praktisch geen effect op mens of milieu.

Meten in Nederland

Het RIVM meet de radioactiviteit in Nederland 24/7 met een netwerk van meetpalen, het nationaal meetnet radioactiviteit (NMR). Als er meer radioactiviteit dan normaal gemeten wordt, geeft het systeem een melding. De concentraties van ruthenium-106 die zijn gemeten zijn zo laag dat het NMR geen melding af zou geven. Bij het RIVM staat ook het meest gevoelige meetapparaat in Nederland. De detectielimiet (gevoeligheid, drempelwaarde) van dit apparaat ligt bij ongeveer 66 microbequerel per kubieke meter. Het meetapparaat van het RIVM kan hele kleine sporen radioactiviteit zichtbaar maken. Dat doet het apparaat doordat een luchtpomp 800 kubieke meter per uur aanzuigt. Dat is ongeveer 750 keer meer dan een mens inademt in een uur. Het stof in de lucht wordt opgevangen op een filter dat iedere week verwisseld wordt en nagemeten op radioactiviteit.

Op de kaart van Europa is te zien waar metingen zijn gedaan naar ruthenium-106. <DL betekent dat er metingen zijn gedaan, maar geen ruthenium is gevonden. Dit is onder andere het geval in Nederland, Frankrijk, Noord-Spanje

 

Home / Documenten en publicaties / Kleine hoeveelheid ruthenium-106 in de lucht in delen van Europa

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu