RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Detection of Salmonella on reference samples. BCR-Food Trial 1

Detectie van Salmonella in referentiemonsters. BCR-Food Trial 1

Publiekssamenvatting

De Salmonella referentiemonsters werden getest in 31 laboratoria. De laboratoria onderzochten elk 25 monsters, 20 Salmonella referentiemonsters en 5 Salmonella negatieve monsters. De werkwijze was gebaseerd op het ISO-voorschrift voor de aantoning van Salmonella. Er werden 3 selectieve ophopingsmedia gebruikt: - tetrathionaat briljant-groen gal bouillon (TBB) - malachiet-groen magnesium-chloride bouillon (RV) - Een op het deelnemende laboratorium gebruikelijk medium (OWN). Salmonella werd geisoleerd op briljant-groen fenol-rood agar. De referentiemonsters hadden een gemiddeld besmettingsniveau van 4,35 salmonella's per capsule. Er werden met de referentiemonsters significante verschillen tussen methoden gevonden: TBB gaf 78,7% positieve isolaties, RV 87,6% en OWN 93,0%. Met TBB vonden 10 laboratoria 3 of meer negatieve isolaties (significant afwijkend) met RV 7 en met OWN 5. Drie laboratoria vonden 3 of meer van de 20 referentiemonsters negatief met alle methoden. Met de Salmonella negatieve monsters vonden 3 laboratoria vals positieve resultaten. Geconcludeerd werd dat de referentiemonsters gebruikt kunnen worden om de werkwijze van laboratoria te testen.
 

Home / Documenten en publicaties / Detection of Salmonella on reference samples. BCR-Food Trial 1

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu