Uitslag

U krijgt binnen 10 werkdagen een brief met de uitslag. Als de röntgenfoto's te weinig informatie geven om tot een goede beoordeling te komen of als er afwijkingen te zien zijn op de röntgenfoto's, neemt uw huisarts contact met u op. Welke uitslagen zijn er mogelijk?

Uitslag: geen verdachte afwijkingen

We hebben geen verdachte afwijking gevonden op uw röntgenfoto’s. Van elke 1.000 vrouwen krijgen ongeveer 975 deze uitslag. U ontvangt een brief over deze uitslag. Over 2 jaar krijgt u weer een uitnodiging.

Uitslag: te weinig informatie op de foto's

De röntgenfoto's geven niet voldoende informatie om tot een goede beoordeling te komen. Er is nog geen reden tot ongerustheid. Er is meer onderzoek nodig in het ziekenhuis, zoals extra foto's of een echo, om een uitslag te kunnen geven. U kunt met uw huisarts bespreken naar welk ziekenhuis u gaat.

Uitslag: een verdachte afwijking

Er is een afwijking gezien op de röntgenfoto’s van uw borsten. Als u deze uitslag hebt, wordt u doorverwezen naar een ziekenhuis. U kunt met uw huisarts bespreken naar welk ziekenhuis u gaat voor vervolgonderzoek.

Van elke 1000 vrouwen worden 25 vrouwen doorverwezen naar het ziekenhuis, vanwege te weinig informatie op de foto's of een afwijking. Hiervan blijken ongeveer 7 vrouwen borstkanker te hebben.

Geen volledige zekerheid

De uitslag geeft geen volledige zekerheid. Op de röntgenfoto’s worden niet alle afwijkingen gevonden. 7 van de 10 gevallen van borstkanker worden bij het bevolkingsonderzoek wel ontdekt. Neem altijd meteen contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:

  • als u een knobbeltje in uw borst voelt,
  • als u een deukje of kuiltje in de huid van uw borst heeft,
  • als de huid van uw borst op een plek dikker is dan normaal,
  • als er bloed uit uw tepel komt,
  • als uw tepel verandert,
  • als uw borst anders aanvoelt.

Kans op uitslag

Heeft u een prothese in uw borst of borsten?

Heeft u een borstprothese? Neem contact op met uw screeningsorganisatie. U krijgt dan de laatste informatie thuisgestuurd. Vul uw postcode in voor de contactgegevens van de screeningsorganisatie in uw regio.

Meer informatie: het bevolkingsonderzoek en borstprothesen.

Wilt u informatie in een andere taal?

Op http://www.mammarosa.nl/ vindt u informatie over de uitslag van het bevolkingsonderzoek in verschillende talen. U vindt deze informatie onder  ‘bevolkingsonderzoek’. Klik eerst op de gewenste taal op de homepage, aan de linkerkant van de pagina.

Veelgestelde vragen

Ik heb geen brief ontvangen met de uitslag. Wat nu? (vraag 2)

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu