Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Bent u tussen de 50 en 75 jaar? Dan krijgt u een uitnodiging  om mee te doen met het bevolkingsonderzoek. Voor het maken van een afspraak, kunt u terecht op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland

Maak een afspraak

COVID-19 en het bevolkingsonderzoek

Door het personeelstekort en de gevolgen van de COVID-19-pandemie kan het  zijn dat u langer moet wachten op uw uitnodiging of screeningsonderzoek.

Ga bij klachten of veranderingen aan een borst altijd naar uw huisarts.
Wacht dan niet op uw uitnodiging en doe niet mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Krijgt u klachten na deelname aan het bevolkingsonderzoek, ga ook dan altijd naar de huisarts.

Waarom een bevolkingsonderzoek borstkanker?

Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Met dit onderzoek kunnen we borstkanker in een vroeg stadium ontdekken. Hoe eerder we borstkanker ontdekken, des te groter de kans op een succesvolle behandeling. Vaak is dan ook een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Het bevolkingsonderzoek heeft ook nadelen. U beslist zelf of u meedoet.

Wat is borstkanker? 

Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Door veranderingen in cellen kunnen deze te snel gaan groeien en het lichaam beschadigen. Dit kan kanker worden. In het begin kan borstkanker groeien zonder dat u er iets van merkt. Borstkanker kan langzaam maar ook snel groeien. Dat is bij iedereen anders. Borstkanker is een ernstige ziekte en kan dodelijk zijn. Als het vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat u beter kunt worden.

Vragen over de uitnodiging?

Kijk op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Daar staat informatie en het e-mailadres en telefoonnummer van Bevolkingsonderzoek Nederland. U kunt daar ook inloggen met uw DigiD Digitale Identiteit (Digitale Identiteit). Bijvoorbeeld om een afspraak maken.

Wilt u meer informatie in een andere taal?

Op www.mammarosa.nl vindt u informatie over borstkanker en het bevolkingsonderzoek in verschillende talen. Klik eerst op een van de foto’s voor de taal die u wilt gebruiken. 

Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen uitnodiging

 Bevolkingsonderzoek Nederland stuurt de uitnodiging. Zij voeren in opdracht van de overheid dit onderzoek uit.

U ontvangt een uitnodiging vanaf het jaar dat u 50 jaar  wordt tot het jaar waarin u 76 jaar wordt. Op welk moment u de uitnodiging precies krijgt, hangt samen met de route van het mobiele onderzoekscentrum. Het kan voorkomen dat iemand op de leeftijd van 49, 50 of 51 jaar de eerste uitnodiging ontvangt, of op de leeftijd van 74 jaar de laatste uitnodiging.

Soms heeft het minder zin of is het niet mogelijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Bijvoorbeeld wanneer u onder behandeling bent voor borstkanker of wanneer u ernstig ziek bent. Op deze pagina kunt u daar meer over lezen.

Hoe gaat het onderzoek?

Het onderzoek vindt plaats in een onderzoekscentrum bij u in de buurt. Een laborant maakt twee röntgenfoto’s van elke borst. Twee artsen beoordelen de foto’s. Zij kijken of er afwijkingen te zien zijn in de borst(en). Binnen tien werkdagen krijgt u de uitslag. Als de artsen een afwijking zien of als de röntgenfoto’s niet voldoende informatie geven, is verder onderzoek nodig. Dan ontvangt uw huisarts ook uw uitslag. U krijgt dan via uw huisarts een verwijzing naar het ziekenhuis.

Doet u voor het eerst mee?

Via de animatie hieronder kunt u zien wat u kunt verwachten van het onderzoek. U kunt klikken op de door u gewenste taal (Nederlands, Engels, Turks en Arabisch). Of bekijk deze video van Bevolkingsonderzoek Nederland.