U bevindt zich op: Home Onderwerpen T Tekenbeten en lyme Ziekte van Lyme Zwangerschap

Lyme en zwangerschap

Tekenbeten en lyme

Verwekker: Borrelia burgdorferi-species
 
Transmissieroute: via tekenbeten
 
De incubatieperiode, van tekenbeet tot erythema migrans duurt bedraagt enkele dagen tot 2-3 maanden (meestal 1-2 weken). Het kan echter voorkomen dat het eerste stadium (EM) niet optreedt of niet wordt opgemerkt. Een ‘zomergriepje’ kan dan duiden op een Borrelia-infectie.
 
Besmettelijke periode: niet van toepassing

Risico's

Risico voor zwangere (zelf)

Er zijn geen gegevens bekend waaruit zou blijken dat lymeziekte bij zwangeren een ander beloop heeft vergeleken met niet-zwangeren.

Risico voor ongeboren vrucht

Gebaseerd op dierexperimenteel onderzoek en naar analogie met een andere door spirocheten veroorzaakte ziekte (syfilis) bestaat er een kans op overdracht van Borrelia van moeder op kind als de moeder lymeziekte oploopt voor of tijdens de zwangerschap. Desondanks is humane congenitale lymeziekte zeldzaam - zelfs in endemische gebieden - en is het verband tussen de incidenteel beschreven aangeboren afwijkingen en een in de zwangerschap doorgemaakte lymeziekte niet duidelijk.
 

 

Risico voor pasgeborene

Lymeziekte wordt niet overgedragen van mens op mens. Er is dus geen besmettingsgevaar voor pasgeborenen met een moeder met lymeziekte.

Vragen en antwoorden professionals

 

Mag DEET gebruikt worden tijdens de zwangerschap?

Voor zwangeren mag een middel met maximaal 30% DEET worden gebruikt (zeker incidenteel). Dit in tegenstelling tot wat op de bijsluiter staat vermeld. Tekencontrole blijft belangrijk.
 

Een zwangere heeft een tekenbeet gehad. Wat is het beleid?

Antibiotische behandeling van de zwangere met lymeziekte lijkt het risico op een congenitale lymeziekte nog verder te beperken. De CBO-richtlijn adviseert de voor- en nadelen van chemoprofylaxe met de patiënte te bespreken indien de teek langer dan 24 uur aangehecht heeft gezeten en dan gezamenlijk tot een besluit te komen.
 

 

Welke diagnostiek wordt ingezet bij een zwangere met klachten?

Bij zwangere vrouwen wordt dezelfde diagnostiek ingezet als bij niet-zwangeren.

Hoe is de diagnose congenitale lymeborreliose te stellen?

Net als andere IgG-antistoffen passeren Borrelia-specifieke IgG-antistoffen de placenta, IgM-antistoffen daarentegen niet. Bij verdenking op een congenitale lymeziekte moeten IgM-antistoffen bij de pasgeborene worden bepaald (niet in navelstrengbloed).

Wat is de behandeling van lymeborreliose tijdens de zwangerschap?

Zie voor uitgebreide informatie over de antibiotische behandeling, inclusief kinderdosering, de website van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid en de CBO-richtlijn Lymeziekte.
 

 

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.