Ons voedsel

De voeding in ons land is veiliger dan ooit. Toch blijven er ziektes die je via het voedsel op kunt lopen. Het vergroten van de bekendheid van de risico’s is de belangrijkste manier om maatregelen te nemen en ziekte te voorkomen.

Op welke manier kunt u ziek worden door voedsel?

Dierlijke producten

Wanneer iemand dierlijke producten eet, dan kunnen er ziekteverwekkers van dieren in het product zitten. Dit geldt voor vlees, vis, melk, eieren en afgeleide producten. In alle gevallen geldt: wanneer de producten maar goed door en door verhit worden, dan gaan de ziektekiemen dood en worden onschadelijk voor de mens. Een probleem is echter dat veel producten in de moderne keuken veel minder lang verhit worden. U loopt dan een risico.

Groenten en fruit

Groenten en fruit kunnen ook besmet raken met ziektekiemen die van dieren afkomstig zijn. Dit zijn veelal ziektekiemen die in de mest van de dieren zitten. Als groenten en fruit besproeid worden met water dat met dierlijke mest verontreinigd is, kunnen er dierlijke ziektekiemen op het voedsel terecht komen. Via de voeding kunnen ook mensen die nooit dierlijke producten eten toch besmet raken met een ziekte afkomstig van dieren.

Besmetting in de keuken

Een andere manier, die heel veel voorkomt, is dat het eten in de eigen keuken besmet raakt. Via kruisbesmetting kunnen de ziektekiemen van het ene product op het andere overgaan. Bijvoorbeeld wanneer een krop sla besmet raakt met de Campylobacter-bacterie die op de kipfilet zit, via de handen of via de snijplank. Als de kipfilet goed verhit wordt, wordt men daar niet ziek van, maar wel van de sla die door kruisbesmetting besmet is.

Welke ziektes kunt u oplopen via voedsel?

De bacteriën die op één of andere manier in ons voedsel terecht kunnen komen zijn vooral Campylobacter, Salmonella, E.coli O157, Listeria en heel soms Clostridium. Parasieten in ons voedsel zijn Cryptosporidium en Toxoplasma. Ook worminfecties met lintworm kunnen voorkomen. Trichinella infecties zijn vrijwel uitgesloten, tenzij men niet gecontroleerd wild eet of worst uit het buitenland.

Ziektes die van mens op mens overgaan kunnen natuurlijk ook ziekte veroorzaken via het voedsel, wanneer dit onvoldoende hygiënisch bereid is, zoals bijvoorbeeld norovirussen en hepatitisvirus. Voor informatie over voedseloverdraagbare infecties klik op de banner om naar de themasite te gaan. 


Themasite Voedseloverdraagbare infecties

Veel ziekteverwekkers in ons voedsel (maar niet alle!) veroorzaken diarree. Over diarree, wat u er zelf tegen kunt doen en wanneer u naar de dokter moet kunt u lezen op de website www.kiesbeter.nl bij ‘Medische informatie’. 


RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu