Ons voedsel

De voeding in ons land is veiliger dan ooit. Toch blijven er ziektes die je via het voedsel op kunt lopen. Het vergroten van de kennis over risico's is belangrijk om ziekte te voorkomen.

Op welke manier kunt u ziek worden door voedsel?

Dierlijke producten

Wanneer iemand dierlijke producten eet, dan kunnen er ziekteverwekkers in het product zitten. Dit geldt voor vlees, vis, melk, eieren en afgeleide producten. In alle gevallen geldt: wanneer de producten goed verhit worden, gaan ziektekiemen dood en worden de producten onschadelijk voor de mens. Een probleem is echter dat veel producten in de moderne keuken veel minder lang verhit worden, waardoor meer risico gelopen wordt.

Groenten en fruit

Groenten en fruit kunnen ook besmet raken met ziektekiemen die van dieren afkomstig zijn. Dit zijn veelal ziektekiemen die in de mest van de dieren zitten. Als groenten en fruit besproeid worden met water dat met dierlijke mest verontreinigd is, kunnen er dierlijke ziektekiemen op het voedsel terecht komen. Daardoor kunnen mensen die nooit dierlijke producten eten toch besmet raken met een ziekte afkomstig van dieren.

Besmetting in de keuken

Een andere manier, die heel veel voorkomt, is dat het eten in de eigen keuken besmet raakt. Via kruisbesmetting kunnen de ziektekiemen van het ene product op het andere overgaan. Bijvoorbeeld wanneer een krop sla besmet raakt met de Campylobacter-bacterie die op de kipfilet zit, deze kruisbesmetting kan via de handen of via de snijplank plaatsvinden. Wanneer de kipfilet goed verhit wordt, zal het eten ervan niet tot ziekteverschijnselen leiden, maar de sla die door kruisbesmetting besmet is zal hoogstwaarschijnljk wel tot ziekteverschijnselen leiden.

Welke ziektes kunt u oplopen via voedsel?

De bacteriën die in ons voedsel terecht kunnen komen zijn onder andere: Campylobacter, Salmonella, E.coli O157, Listeria en soms Clostridium. Parasieten in ons voedsel zijn Cryptosporidium en Toxoplasma. Ook worminfecties met lintworm kunnen opgelopen worden. Trichinella infecties zijn vrijwel uitgesloten, tenzij men niet gecontroleerd wild of worst uit het buitenland eet.

Ziektes die van mens op mens overgedragen worden kunnen ook ziekte veroorzaken via voedsel. Wanneer voedsel onvoldoende hygiënisch bereid is, kan dit leiden tot bijvoorbeeld een infectie met norovirussen of hepatitisvirussen. Meer informatie over voedsel-overdraagbare infecties is te vinden op de pagina Voedselinfecties.

Veel, maar niet alle, ziekteverwekkers in ons voedsel veroorzaken diarree. Meer informatie over diarree, wat u er zelf tegen kunt doen en wanneer u naar de dokter moet kunt u lezen op de website KiesBeter.

 
RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu