Vrouw bakt vlees in een koekenpan

In 2020 daalde het totaal aantal gemelde maag-darm-infecties sterk ten opzichte van de jaren ervoor. De meldingen van norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkste af, met respectievelijk 56% en 68% minder infecties dan in 2019.

Het lagere aantal infecties is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen en adviezen die tijdens de coronaepidemie golden zoals beperkingen op reizen, social distancing, het handen wassen en de sluiting van de horeca.

Voedselgerelateerde infecties namen ook af

Norovirus en rotavirus worden vooral van mens op mens overgedragen. Ook het aantal voedselgerelateerde infecties was lager, zoals besmettingen met de bacterie Salmonella of Campylobacter. Het aantal mensen dat ziek werd van de bacterie Listeria (listeriose) bleef hetzelfde. Deze bacterie kan vooral in (gerookte) vis, kaas en langer houdbare vleeswaren zitten. Ook het aantal in Nederlandse opgelopen leptospirose (Ziekte van Weil) infecties was onveranderd. Leptospirose wordt vooral via contact met water en modder opgelopen.

Opvallende uitbraken

Ondanks de sterke daling waren er in 2020 wel een paar opvallende uitbraken. Bij een uitbraak veroorzaakt één besmettingsbron meerdere zieken. Bijvoorbeeld met Salmonella in een instelling voor gehandicapten na het eten van Turkse pizza die een horecazaak had bezorgd. Ook was er een grote uitbraak van het norovirus gerelateerd aan een buffet op een boot. Ten slotte waren er drie (kleinere) listeriose-uitbraken, waarbij er een link was met een voedselproduct (forelfilet, paling en zachte kaas). 

Overzicht maag-darm-infecties voor het eerst bij elkaar

Het RIVM brengt elk jaar in kaart hoe vaak in Nederland maag-darm-infecties voorkomen. Voor het eerst is nu de informatie over alle maag-darm-infecties bij elkaar gezet. Dat geeft een beter overzicht van deze infecties in Nederland.
Doel van dit overzicht is dat trends en landelijke uitbraken goed in beeld zijn, zodat de overheid gerichte beleidsmaatregelen kan nemen.