Verrijking van brood met foliumzuur is een voorbeeld van een maatschappelijk relevant onderwerp waarvoor een benefit-risk beoordeling is gedaan. De stappen worden hieronder toegelicht.
Specificatie vraagstuk
Indentificatie
gunstige en ongunstige gezondheidseffecten
Innameberekening
Vergelijking met normen
en richtlijnen
Kwantitatieve arakterisering gunstige en ongnstige
gezondheidseffecten
Integratie in
gemeenschappelijke gezondheidsmaat
Specificatie vraagstuk
Wat is het algemene gezondheidseffect voor de Nederlandse
bevolking van een verrijking van brood met foliumzuur ten opzichte
van de huidige situatie (geen verrijking van brood met foliumzuur)?
Terug
Identificatie gunstige en ongunstige gezondheidseffecten
Potentiële gunstige gezondheidseffecten van het toevoegen
van foliumzuur zijn het voorkómen van neuraalbuisdefecten, van
dikkedarmkanker en van een bepaalde vorm van bloedarmoede.
Potentiële ongunstige effecten van foliumzuur zijn het
niet-waarnemen van vitamine B12-gebrek, verhoogd risico op
dikkedarmkanker bij hoge inname en verslechtering van bestaande
dikkedarmkanker.
Terug
Innameberekening
De inneming van foliumzuur uit de voeding bij verschillende
scenario’s van verrijking (verschillende doseringen) van brood is
gesimuleerd voor de Nederlandse bevolking. Vier niveaus van
verrijking van brood met foliumzuur zijn vergeleken met een
referentie scenario waarin brood niet verrijkt is. Er is gebruik
gemaakt van innames zoals gemeten in de
voedselconsumptiepeiling (VCP (Voedselconsumptiepeiling)) en van de het Nederlands
voedingsstoffenbestand (NEVO).
Terug
Vergelijking met normen en richtlijnen
In dit geval is niet expliciet vergeleken met normen en
richtlijnen, omdat een kwantitatieve afweging van de
gezondheidseffecten het doel van het vraagstuk was.
Terug
Kwantitatieve karakterisering gunstige en ongunstige gezondheidseffecten
Voor de geselecteerde gezondheidseffecten zijn dosis-effect
relaties uit de literatuur overgenomen en gemodelleerd.
Terug
Integratie in gemeenschappelijke gezondheidsmaat
De gezondheidswinst van de geselecteerde gezondheidseffecten
zijn uitgedrukt in DALY (Disability Adjusted Life Year)’s. Dit resulteerde in
de bevinding dat beperkte toevoeging van foliumzuur tot netto
gezondheidswinst leidt. Het vaak genoemde negatieve effect, het
niet-waarnemen van vitamine B12-gebrek, blijkt verwaarloosbaar in
verhouding tot de andere effecten.
Terug
Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is de onzekerheid van het effect op dikkedarmkanker. Bij hogere doseringen bestaat de kans op een toename van het optreden hiervan ervan, bij mensen met voorstadia van dikkedarmkanker. Mogelijk verandert de uitkomst van de beoordeling als meer studies hiernaar verschijnen.