Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home M Mazelen

Mazelen

Gewijzigd op:15-03-2014

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus.

De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen als ze 14 maanden en 9 jaar zijn met de BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond via het Rijksvaccinatieprogramma.
Vanaf mei 2013 tot maart 2014 heeft in Nederland een mazelenepidemie geheerst in gemeenten met een lage vaccinatiegraad (onder 90 procent) tegen mazelen. In deze regio wonen veel mensen die behoren tot de reformatorische gezindte. Zij laten zich om religieuze redenen niet inenten. Er zijn ruim 2600 patiënten met mazelen gemeld. Omdat niet iedereen die mazelen had naar de huisarts ging, zal het werkelijke aantal patiënten echter veel hoger zijn. Tijdens de epidemie zijn er 182 kinderen opgenomen in het ziekenhuis en is één kind overleden aan de complicaties van mazelen.

Mazelenepidemie 2013-2014

Ziekteverschijnselen

Mazelen begint plotseling met koorts, verkoudheid en hoesten. Er ontstaan huidvlekjes die zich verspreiden over het hele lichaam. Aan het begin van de ziekte ontstaan eveneens kleine witte vlekjes in de mond. Na verloop van tijd is de huid bijna egaal rood.

Complicaties

5 tot 10% van de patiënten krijgt oorontsteking met soms blijvende doofheid als gevolg. 1 tot 5% krijgt een (levensbedreigende) longontsteking. Heel soms (1 op de 1000 keer) leidt mazelen tot een acute hersenontsteking die vaak blijvende hersenschade geeft. Tijdens de epidemie van 1999/2000 is 1 op de 1000 gemelde mazelenpatiënten overleden aan de complicaties van mazelen. Het werkelijke aantal ziektegevallen was naar schatting 10 keer groter dan het totaal aantal gemelde gevallen (3293). Daarom wordt geschat dat de kans op overlijden in werkelijkheid 1 op de 10.000 is.
Er is geen behandeling voor mazelen, behalve bestrijding van koorts en pijn. Antibiotica kan helpen bij het bestrijden van een bijkomende bacteriële infectie. Tegen hersenontsteking is helemaal niets te doen.

Effect van vaccinatie

In Nederland is het aantal patiënten met mazelen en het aantal sterfgevallen spectaculair gedaald sinds de mazelenvaccinatie in 1976 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze beschermt meer dan 95% van de ingeënte mensen. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken van tijd tot tijd nog mazelenepidemieën uit.

 

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.