Overzicht voedselconsumptiepeilingen

In het kader van de VCP worden verschillende deelonderzoeken uitgevoerd.

Per uitgevoerde voedselconsumptiepeiling staat beschreven welke methode is gebruikt en wat de belangrijkste resultaten zijn.


VCP 2012-2016, 1-79 jaar

menigte VCP basisNog lopende studie naar de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van de algemene Nederlandse bevolking van 1 tot en met 79 jaar. De gegevensverzameling is gestart in 2012. Van de eerste twee jaar dataverzameling zijn de resultaten bekend van de soorten voedingsmiddelen die worden gegeten en gedronken, hoeveel, waar en wanneer. En of de consumptie is veranderd vergeleken met 5 jaar eerder. De eindresultaten over de volledige onderzoeksperiode en de betekenis voor de gezondheid worden in 2018 verwacht.


VCP ouderen 2010-2012, 70+ jaar

Kopje koffieGegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van zelfstandig wonende mannen en vrouwen van 70 jaar en ouder. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober 2010 en februari 2012. Speciale aandacht gaat uit naar de consumptie van groente, fruit, vis en vocht, en hoeveel procent van de ouderen voldoet aan de aanbevelingen voor de inname van energie, vitamine B2, B6, B12, C en D, foliumzuur, ijzer, en calcium.


VCP 2007-2010, 7-69 jaar

serviesGegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van de algemene Nederlandse bevolking van 7 tot en met 69 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen maart 2007 en april 2010. In het bijzonder is gekeken naar de consumptie van groenten, fruit, vezels en vis, en naar de hoeveelheid energie en het vetzuurprofiel van de voeding.


VCP jonge kinderen 2005-2006, 2-6 jaar

kinderenGegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober 2005 en november 2006.


VCP jongvolwassenen 2003, 19-30 jaar

JongvolwassenenGegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van jongvolwassenen van 19-30 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober en december 2003. In het bijzonder werd gekeken naar de consumptie van groenten en fruit en naar de hoeveelheid energie en het vetzuurprofiel van de voeding. VCP-Jongvolwassenen is tevens uitgevoerd als pilot voor de toepassing van een andere onderzoekstechniek dan voorheen gebruikelijk was bij de voedselconsumptiepeilingen.


Voedselconsumptiepeilingen vóór 2003

Boekjes VCP's v??'r 2003Vanaf 1987 worden in Nederland voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd. Na 2003 zijn de voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd volgens een andere methode.


 

Home / Onderwerpen / V / Voedselconsumptiepeiling / Overzicht voedselconsumptiepeilingen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu