In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden sinds 1987 periodiek gegevens verzameld over de voedselconsumptie en de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking in het algemeen en van afzonderlijke bevolkingsgroepen in het bijzonder. Dit onderzoek is de Voedselconsumptiepeiling (VCPVoedselconsumptiepeiling). In het kader van de VCP worden verschillende deelonderzoeken uitgevoerd.

Het voedingspatroon vergeleken met Schijf van Vijf

Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de Richtlijnen dan de andere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu naar de mate waarin  het Nederlandse voedingspatroon overeenkomt met de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat in Nederland het voedingspatroon gezonder kan en geven handvaten voor de voorlichting over een gezond voedingspatroon. Zie ook www.wateetnederland.nl.

 

Eetpatroon in Nederland iets gezonder

De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen. Dit blijkt uit de  voedselconsumptiepeiling van het RIVM, die gepubliceerd is in 2018 op www.wateetnederland.nl.