In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden sinds 1987 periodiek gegevens verzameld over de voedselconsumptie en de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking in het algemeen en van afzonderlijke bevolkingsgroepen in het bijzonder. Dit onderzoek is de Voedselconsumptiepeiling (VCPVoedselconsumptiepeiling). In het kader van de VCP worden verschillende deelonderzoeken uitgevoerd.

Nieuwste Voedselconsumptiepeiling

De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen. Dit blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, die 20 november gepubliceerd is op www.wateetnederland.nl.

Nieuwsbrief Voeding

Abonneer u op de Nieuwsbrief Voeding of lees eerdere nieuwsbrieven terug.

Wat eet Nederland?

De nieuwste Voedselconsumptiepeiling is gepubliceerd op www.wateetnederland.nl.

Datasets aanvragen

Meer informatie over gebruiksmogelijkheden VCPVoedselconsumptiepeiling-gegevens en aanvragen databestanden