Veelgestelde vragen

1. Wat is Regiobeeld.nl?

Regiobeeld.nl is een website met regiodata over gezondheid, zorg en welzijn. Naast ‘stand-van-zaken-cijfers’ biedt de site ook toekomstprojecties per regio. Hierdoor is het mogelijk om de toekomstige zorgvraag te confronteren met het huidige zorg- en ondersteuningsaanbod. Op deze manier kan inzicht worden verkregen in de gemeenschappelijke opgave waar aanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten in een bepaalde regio voor staan. De website is onderdeel van De Juiste Zorg op de Juiste Plek.

2. Wat is De Juiste Zorg op de Juiste Plek?

De Juiste Zorg op de Juiste Plek is een initiatief van en voor de zorg, geïnitieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De essentie van De Juiste Zorg op de Juiste Plek is: Het voorkomen van (duurdere) zorg, verplaatsen van zorg (dichterbij mensen thuis) en het vervangen van zorg (door andere zorg zoals eHealth). In april 2018 publiceerde de taskforce het rapport De Juiste Zorg op de Juiste Plek

3. Wie maakt Regiobeeld.nl?

De website Regiobeeld.nl wordt gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in opdracht van het ministerie van VWS.

4. Hoe werken de grafieken en kaarten?

In de gekleurde balk bovenaan een grafiekenpagina kiest u een gemeente, een vergelijk-gemeente en een regio-indeling. De grafieken en kaarten worden dan gevuld met de data van de gemeentes en de regio die u gekozen heeft. U kunt op elk moment een andere gemeente of regio selecteren. De lijnen in een grafiek kunt u aan- of uitzetten door op de legenda onder de grafiek te klikken. Gestippelde lijnen betekenen een toekomstprojectie. Door met uw muis over een lijn te gaan ziet u de getallen die bij de lijnen horen. Bij kaarten heeft u de mogelijkheid om in te zoomen op een wijk binnen een gemeente. Via de mouse-over ziet u de getallen per wijk. Grafieken en kaarten zijn te printen en te downloaden in verschillende bestandsformaten. Klik hiervoor op de iconen rechts onder de grafiek of kaart. Via deze iconen kunt u ook de tabel achter de grafiek of kaart bekijken.

5. Ik wil een grafiek of kaart downloaden, hoe moet dat?

Als u een grafiek of kaart wilt downloaden, klikt u op het icoon met het pijltje, rechts onder de grafiek of kaart. U krijgt dan een aantal download-opties. Als u de grafiek of kaart als afbeelding wilt gebruiken, kies u voor ‘download als PNG’, ‘download als SVG’ of ‘download als PDF’. Als u de data (cijfers) uit de grafiek of kaart wil gebruiken, kiest u voor ‘download data als CSV’, ‘download data als XLS’, of ‘toon de data in tabelvorm’.

6. Hoe kan ik de data downloaden?

Bij alle figuren (grafieken en kaarten) op de site staat een download-icoon. Via deze functie kunt u de gegevens uit de grafiek of kaart downloaden in verschillende bestandsformaten. Naast de downloadfunctie bij de figuren, is ook een deel van de data beschikbaar in de open data omgeving van het RIVM: RIVM Statline. RIVM StatLine biedt dezelfde mogelijkheden als CBS StatLine. U kunt hier uw eigen tabellen samenstellen en downloaden. Op korte termijn worden alle data in RIVM StatLine gepubliceerd.

7. Kan ik de data gebruiken voor mijn eigen website/presentaties/visualisaties?

Ja, dat kan. Alle data op deze website zijn beschikbaar als open data. Wanneer u gebruik wilt maken van de data, hanteer dan de volgende methode van naamsvermelding: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Regiobeeld CC-BY-SA 4.0 gelicenseerd. Lees meer over de gebruikslicentie.

8. Welke regionale indelingen gebruiken jullie?

Voor elke gemeente in Nederland is een regiobeeld beschikbaar. Je kunt het regiobeeld van een gemeente vergelijken met elke willekeurige andere gemeente. Bovendien kun je een regio-indeling selecteren die ook in de grafieken wordt getoond. De regio die wordt getoond is de regio waarin de eerst gekozen gemeente ligt. Er zijn vijf regio-indelingen beschikbaar:

  • Arbeidsmarktregio
  • Corop-regio
  • GGD-regio
  • Provincie
  • Zorgkantoorregio
  • In een latere fase zullen we nog meer regio-indelingen toevoegen.

9. Hoe moet ik verwijzen naar deze website als ik gegevens gebruik?

Wanneer u gegevens van Regiobeeld gebruikt, hanteer dan de volgende methode van naamsvermelding: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Regiobeeld CC-BY-SA 4.0 gelicenseerd. Lees meer over de gebruikslicentie.

10. Hoe komen jullie aan de data?

De data zijn afkomstig van verschillende bronnen. Onder elke grafiek en kaart staat vermeld wat de bron van de data is. Op de pagina Verantwoording vindt u meer informatie over de data en de bronnen.

11. Welke browser kan ik het beste gebruiken?

Deze website werkt het beste in de meest recente versies van de webbrowsers Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari.

12. Wat betekent bètaversie?

Regiobeeld.nl is sinds mei 2019 in de lucht als bètaversie. Dit betekent dat u de website al kunt gebruiken, terwijl wij tegelijk aan de ‘achterkant’ werken aan de doorontwikkeling. Lees meer hierover op de pagina Bètaversie en meedenken.

13. Hoe kan ik jullie bereiken?

U kunt ons bereiken via e-mail: info@regiobeeld.nl