Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier. Hun favoriete plek in huis is in en rond het bed. Door bijtwondjes ontstaan bultjes op de huid.
Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen zijn insecten met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, van wit tot roodbruin. Een bedwants is ongeveer 6 mm (4,5-9 mm) groot.
Bedwantsen leven in en rond het bed. Ze houden niet van licht, wel van warmte en uitgeademde lucht. Ze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Bedwantsen leven van het bloed van mensen en huisdieren.
Als er veel bedwantsen in huis zijn, noemen we dat een plaag. U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander. Volgens sommige mensen ruiken ze naar vuile was.
Mensen krijgen geen ziektes door bedwantsen. Zie ook Bedwantsen | GGDLeefomgeving.
Wat zijn de klachten bij bedwantsen?
Kleine bijtwondjes (kleine rode vlekjes, kleine bultjes). De bultjes kunnen dagenlang jeuken. De bultjes gaan na een paar weken vanzelf weg en laten geen littekens achter.
Hoe kunt u beten van bedwantsen krijgen?
U wordt door bedwantsen gebeten als u ergens slaapt waar bedwantsen zijn. Omdat ze klein en plat zijn, kunnen ze zich goed verstoppen. Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang.
Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen zoals een laptop. Zo reizen ze met u mee.
Wie kan beten van bedwantsen krijgen?
Iedereen kan gebeten worden door bedwantsen. Mensen die veel reizen hebben meer kans op beten van bedwantsen.
Wat kunt u doen om beten van bedwantsen te voorkomen?
- Controleer op reis altijd de bedden. Kijk of er kleine donkerbruine of rode vlekjes op de matras en beddengoed te zien zijn.
- Zet koffers en tassen niet op of onder het bed. Zet ze het liefst in de badkamer op de tegels.
- Koopt u gebruikte kleren of spullen? Controleer deze dan op bedwantsen. Doe dit ook als u gebruikte houten meubels koopt. De bedwantsen kunnen in kleine barsten in het hout zitten.
Hoe komt u van bedwantsen af?
- Schakel een professioneel bedrijf in dat dierplagen bestrijdt. Dat is de beste manier, maar vaak ook de duurste.
- Zelf bedwantsen bestrijden is erg moeilijk. De bedwants kan ongevoelig worden voor de middelen die u zelf kunt kopen. Heeft u last van een plaag met bedwantsen? Denk er dan over na om matrassen, kleding en bedden te vernietigen.
- Denkt u dat u bedwantsen mee heeft genomen van vakantie? Pak de koffers en tassen dan buiten uit. Was dan de spullen, tassen of koffers direct in de wasmachine op 60 graden of hoger.
- Droog de was daarna in een droger of strijk de was zo heet mogelijk.
- Kunt u spullen en koffers niet uitwassen? Stop dan alles in een vriezer. De temperatuur van de vriezer moet -14 graden zijn of kouder. Invriezen doodt de bedwantsen en de eitjes. De spullen moeten een week in de vriezer blijven. Dan zijn de bedwantsen en de eitjes echt dood.
- Kunnen spullen ook niet in de vriezer? Vernietig ze dan.
Kan iemand met bedwantsen naar een kindercentrum, school of werk?
Mensen dragen bedwantsen niet mee op het lichaam. Bedwantsen zoeken mensen op om te bijten en bloed te drinken. Dat duurt vaak minder dan 10 minuten. Daarna verstoppen ze zich weer in de kamer. Iemand kan dus gewoon naar kindercentrum, school of werk.
Hoe vaak komen bedwantsen voor in Nederland?
Dat is niet duidelijk. Er is geen meldingsplicht voor bedwantsen.
Heeft u nog vragen over bedwantsen?
Het RIVM heeft een beperkte rol in de voorlichting over bedwantsen. De GGD kan u helpen met vragen over waar u terecht kunt voor de bestrijding van bedwantsen.