Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier. Hun favoriete plek in huis is in en rond het bed. Door bijtwondjes ontstaan bultjes op de huid.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn insecten met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Jonge bedwantsen (nimfen) komen uit eitjes. Ze houden niet van licht. Hun kleur kan verschillen van wit tot roodbruin. De bedwants leeft van bloed van mensen en huisdieren. Hij dankt zijn naam aan zijn favoriete plek in huis: in en rond het bed. Bedwantsen zijn ’s avonds en ’s nachts actief. Vooral uitgeademde lucht en warmte trekken bedwantsen aan.

Een plaag van bedwantsen is te herkennen aan een donkere of zwarte verkleuring van de zoom van de matras. Dit komt door de uitwerpselen en de velletjes die bedwantsen afwerpen als ze groeien. Bedwantsen geven een aparte geur af: ze ruiken naar zoete amandel of koriander. Volgens sommige mensen ruiken ze naar vuile was.

Bedwantsen brengen geen ziektes over.

Een bedwants is ongeveer 6 mm (4,5-9 mm) groot. Zie ook https://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/bedwantsen/.

Wat zijn symptomen van bedwantsen?

Kleine bijtwondjes (kleine rode vlekjes, kleine bultjes). De bultjes genezen na enkele weken vanzelf en laten geen littekens achter.

Besmetting en preventie van bedwantsen

Beten van bedwantsen kunt u krijgen als u ergens geslapen hebt waar bedwantsen zijn. Iedereen kan gebeten worden door bedwantsen. Mensen die veel reizen hebben meer kans op beten van bedwantsen.
Controleer op reis altijd de bedden. Zet koffers en tassen niet op of onder het bed, maar bij voorkeur in de badkamer op de tegels.

Hoe vaak komen bedwantsen voor in Nederland?

Dat is niet duidelijk. Er is geen meldingsplicht voor bedwantsen.

Iedereen kan gebeten worden door bedwantsen. Mensen die veel reizen hebben meer kans op beten van bedwantsen.

Heeft u nog vragen over bedwantsen?

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een beperkte rol in de voorlichting over bedwantsen. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  kan u helpen met vragen over waar u terecht kunt voor de bestrijding van bedwantsen.