Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier. Hun favoriete plek in huis is in en rond het bed. Door bijtwondjes ontstaan bultjes op de huid.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn insecten met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Hun kleur kan verschillen van wit tot roodbruin. Een bedwants is ongeveer 6 mm (4,5-9 mm) groot. Jonge bedwantsen (nimfen) komen uit eitjes. Ze houden niet van licht. De bedwants leeft van bloed van mensen en huisdieren. Hij dankt zijn naam aan zijn favoriete plek in huis: in en rond het bed. Bedwantsen brengen geen ziektes over.

Wat zijn symptomen van bedwantsen?

Kleine bijtwondjes (kleine rode vlekjes, kleine bultjes). De bultjes genezen na enkele weken vanzelf en laten geen littekens achter.

Besmetting en preventie van bedwantsen

Beten van bedwantsen kunt u krijgen als u ergens geslapen hebt waar bedwantsen zijn. Iedereen kan gebeten worden door bedwantsen. Mensen die veel reizen hebben meer kans op beten van bedwantsen.
Controleer op reis altijd de bedden. Zet koffers en tassen niet op of onder het bed, maar bij voorkeur in de badkamer op de tegels.

Hoe vaak komen bedwantsen voor in Nederland

Dat is niet duidelijk. Er is geen meldingsplicht voor bedwantsen.

Wat is de rol van RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bij bedwantsen?

Het RIVM heeft een beperkte rol in de voorlichting over bedwantsen. De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voert de bestrijding van bedwantsen uit.