Kees van den Wijngaard is senior onderzoeker van de afdeling “Epidemiologie en surveillance van gastro-intestinale infecties en zoonosen (EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)-GEZ)”.  Hij is verantwoordelijk voor onderzoek en surveillance naar tekenbeten, de ziekte van Lyme en andere tekenoverdraagbare aandoeningen. Ook is hij projecleider namens het RIVM van Tekenradar.nl, een online citizen science platform van het RIVM en Wageningen University.

Kees van den Wijngaard doet onderzoek naar de epidemiologie van infectieziekten. Op het gbied van tekenbeten en de ziekte van Lyme is hij hoofdonderzoeker van verschillende ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) gefinancierde onderzoeken, waaronder Tick Test & Prophylaxis Proof, LymeProspect en LymeProspect KIDS. In deze en een aantal andere studies werkt hij nauw samen met de klinische Lyme centra van het Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) en Radboudumc Radboud University Medical Centre (Radboud University Medical Centre).

Achtergrond

Na een studie dierwetenschappen aan Wageningen University met specialisatie infectieziekten epidemiologie, promoveerde hij in 2010 aan de Erasmus universiteit Rotterdam op de detectie van humane infectie-uitbraken via medische en sterfte registraties. De kennis opgedaan tijdens dit promotietraject kon jij inzetten voor opzetten van een sterfte monitoring tijdens de influenza pandemie van 2009, en voor onderzoek naar Q koorts clusters die mogelijke gemist waren tijdens de grote uitbraak van 2007-2009. Vanaf 2011 richtte hij zich op onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme, met de nadruk op ziektelast, cost-of-illness, en langdurige klachten na behandeling.