Een GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is gebeld door een huisarts die op zijn spreekuur een mevrouw zag die tijdens haar vakantie in een hotel in Duitsland had gelogeerd, waar ook bedwantsen bleken te zitten. Al in Duitsland kreeg mevrouw huidklachten en jeuk en bezocht zij een Duitse dermatoloog die constateerde dat de klachten het gevolg waren van bedwantsen. Bij thuiskomst ontdekte mevrouw een nieuw plekje. Uit voorzorg had zij zich in de schuur uitgekleed en haar kleding daar achtergelaten. Zij vraagt zich nu af wat zij met de kleding moet doen, die niet wasbaar is op hoge temperatuur. Kan ze de kleding in de vriezer stoppen om de bedwantsen te doden? Of is wassen op een lage temperatuur ook voldoende?

Wat is een bedwants?

De bedwants (ook wel wandluis genoemd) is een klein insect en wordt 5 tot 6 millimeter lang. De kleur is roodbruin tot bruin; net vervelde exemplaren zijn lichter, maar kleuren bij. De bedwants leeft van bloed van onder andere de mens, en dankt zijn naam aan de plek in huis waar zich doorgaans de meeste bedwantsen bevinden, namelijk in en rond het bed. De diertjes zijn ‘s avonds en
‘s nachts actief. Een volwassen wants kan maanden zonder voesel. Uitgeademde CO2 carbon dioxide (carbon dioxide) en lichaamswarmte trekken deze dieren aan.

Hinder voor mensen

De bedwants prikt met zijn steeksnuit door de huid en heeft slechts enkele minuten nodig voor een bloedmaaltijd. Hij kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten. Soms zijn rijen bultjes aanwezig. De wondjes genezen, mits er niet aan wordt gekrabd, over het algemeen snel en laten geen littekens achter. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. In tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten, zoals sommige muggen en vlooien, brengen bedwantsen geen ziektes over. Indien sprake is van een flinke plaag is dat vaak te zien aan een donkere of zwarte verkleuring van de matras door de uitwerpselen van de bedwantsen. Ook hangt er een onaangename geur die door de bedwantsen wordt uitgescheiden.

Verspreiding

Aangenomen werd dat bedwantsen in de westerse wereld, onder andere als gevolg van het gebruik van DDT dichloordifenyltrichloorethaan (dichloordifenyltrichloorethaan), uitgeroeid waren. De laatste jaren lijkt het insect echter bezig aan een comeback. In Europa was de soort zeldzaam maar hij wordt, ook in Nederland, weer vaker gesignaleerd.

Welke maatregelen?

Indien mogelijk moet de kleding gewassen worden bij een temperatuur van 60 Cº. De kleding die niet wasbaar is op hoge temperaturen moet uitgeklopt worden en daarna buiten gelucht. Invriezen heeft geen zin. In geval van een plaag in huis kan een plaagdierbestrijdingsbedrijf worden geconsulteerd.

Bronnen:

- http://www.gezond.amsterdam.nl/GetDocument.ashx?DocumentID=7541&name=Informatiefolder-bedwantsen-v.DPB-2009&rnd=634176595174526590

Voor correspondentie over deze rubriek: lci@rivm.nl.

Bedwants.

Bron: CDC Centers for Disease Control and Prevention (Centers for Disease Control and Prevention)/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack