Het RIVM is op zoek naar jagers in Zuid- en Midden-Limburg. Zij kunnen het RIVM helpen bij een onderzoek naar de verspreiding van vossenlintworm bij vossen. We vragen de jagers in deze regio’s om vossen die zij schieten in te leveren voor onderzoek. Het RIVM test deze vossen op vossenlintworm en andere ziekteverwekkers. Zo dragen we samen bij aan de volksgezondheid. Het onderzoek loopt vanaf 1 oktober. Doet u mee?
Wat betekent meedoen aan dit onderzoek?
Als u zich aanmeldt voor het onderzoek, ontvangt u een pakket met materialen, zoals spullen om de geschoten vos in te verpakken. Wanneer u een vos heeft geschoten, vult u een formulier in en meldt u de vos bij de koerier. De koerier haalt het kadaver op en brengt het naar het RIVM. De onderzoekers testen de vos daarna op vossenlintworm en andere ziekteverwekkers die voor mensen gevaarlijk kunnen zijn.
Als u wilt meedoen aan dit onderzoek, ontvangen we uw aanmelding graag via het aanmeldformulier. Jaagt u in meerdere wildbeheereenheden (WBE’s)? Dan kunt u ook in meerdere WBE’s meedoen. U hoeft zich daarvoor maar één keer aan te melden.
Het onderzoek duurt twee winters. U kun vossen insturen tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2025, én tussen 1 oktober 2025 en 31 maart 2026.
Heeft u vragen over het onderzoek? Dan kunt u die stellen via parasieten@rivm.nl.
Wie kan meedoen?
Voor dit onderzoek zoekt het RIVM jagers die tussen oktober en maart actief zijn in Zuid- of Midden-Limburg in één of meer van de volgende wildbeheereenheden:
- Annendaal
- Beekdal
- Beesel-Reuver-Swalmen
- Brunsummerheide en Schinveldsebossen
- De Eendracht
- De Hondskerk
- De Maasvallei
- De Oude Graaf
- De Roerstreek e.o.
- Grenskant
- Grensland Vaals e.o.
- Groote Peel
- Het Geuldal
- Heuvelland
- Hunsel
- Land van Horne
- Savelsbos
- Susteren/Graetheide
- Swentibold
- Voerendaal e.o.
- Waterbloem
Waarom doen we dit onderzoek?
Met dit onderzoek willen we bepalen waar en hoe vaak de vossenlintworm voorkomt in Zuid- en Midden-Limburg. De resultaten vergelijken we met die van eerdere onderzoeken in Limburg. Zo kunnen we de (toekomstige) verspreiding van vossenlintworm in Nederland schatten.
Wat is vossenlintworm?
De vossenlintworm is een kleine parasiet die leeft in de dunne darm van vossen. Vossenlintworm komt voor in een groot deel van Europa. In Nederland komt de parasiet voor bij een deel van de vossen in Limburg en Oost-Groningen. Eitjes van de lintworm komen met de ontlasting van de vos mee naar buiten en besmetten zo de omgeving. Hierdoor kunnen knaagdieren de eitjes binnenkrijgen. Wanneer een vos een besmet knaagdier opeet, raakt ook de vos weer besmet.
Als mensen de eitjes per ongeluk inslikken, bijvoorbeeld via besmet voedsel of na contact met een vos, kunnen ze de zeldzame ziekte alveolaire echinokokkose (AE (alveolaire echinokokkose)) krijgen. Deze kans is zeer klein, maar de ziekteverschijnselen kunnen ernstig zijn. Zonder behandeling kan deze ziekte dodelijk zijn.
Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?
De laboratoriumuitslagen van de geschoten vossen analyseren we samen met de gegevens uit de bijbehorende formulieren en eigenschappen van de vossen. Zo kunnen we:
- het huidige verspreidingsgebied van de vossenlintworm in Limburg bepalen;
- inschatten hoeveel vossen besmet zijn met vossenlintworm;
- inzicht krijgen in welke kenmerken een risico vormen voor besmetting van vossen met de vossenlintworm.
Na het onderzoek publiceren we de resultaten in een openbaar rapport en in een artikel in tijdschrift De Jager. U ontvangt als deelnemende jager een samenvatting van het rapport. Als jager blijft u altijd anoniem in de rapportage.
Waarom meedoen aan dit onderzoek?
Door mee te doen aan dit onderzoek draagt u bij aan de volksgezondheid. We krijgen hierdoor een beter beeld van de verspreiding en risico’s van vossenlintworm in Limburg. Omdat jagers direct in aanraking komen met vossen en mogelijk de vossenlintworm, is dit ook voor uw eigen gezondheid belangrijk.
Toestemming en privacy
Bij het aanmelden voor het onderzoek geeft u aan dat u akkoord gaat met de privacyverklaring van het RIVM. Zo kunnen we contact met u opnemen en u de materialen opsturen.