Nationaal Hitteplan
Zorg voor elkaar bij hitte

Dit kun jij doen als het heet wordt

  • Ga langs of bel 
    Vraag kwetsbaren mensen, zoals ouderen en mensen met een chronische ziekte, hoe het gaat. Denk ook aan jonge kinderen of mensen waar je normaal niet voor zorgt, bijvoorbeeld een oudere buurman.
  • Zorg voor voldoende drinken
    Zet water, limonade, thee of koffie klaar. Spoor de ander aan om meer te drinken dan normaal, ook als degene aangeeft geen dorst te hebben.
  • Houd de woning koel
    Bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. Open ramen als het buiten is afgekoeld. Adviseer een koelere plek op te zoeken als het huis niet koel wordt.
  • Houd het lichaam koel
    Zorg dat de ander in de schaduw blijft en adviseer om activiteiten voor 12.00 of na 18.00 uur te doen, zoals de boodschappen. Vraag of je een verkoelend voetenbad kunt klaarzetten. 
  • Wees alert op signalen van oververhitting
    Zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en/of erge dorst. Helpt extra drinken en extra verkoeling niet? Bel de huisarts. Wees alert op kleine kinderen in geparkeerde auto’s. 
  • Let op bij medicijngebruik
    Medicijnen kunnen anders werken bij hitte. De apotheek kan adviseren over medicijngebruik tijdens hitte.

Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/hitte of neem contact op met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in uw regio, zie www.ggdghor.nl.

Gerelateerde onderwerpen


  • Hitte

    In de zomermaanden kan het erg warm zijn. Veel mensen genieten van de warmte. De zon schijnt en dat maakt mensen blij. Het stimuleert ook om naar buiten te gaan. Door in de zon te zijn maakt ons lichaam vitamine D aan. En meer bewegen helpt om chronische ziekten te voorkomen.