Nationaal hitteplan; Voorkom gezondheidsproblemen door warm weer

Weet wat u moet doen als het warm wordt!

  • Drink voldoende; Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, want ouderen hebben minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Houd uzelf koel; Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche
  • Houd uw woning koel; Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. Tip: Zorg voor extra koele frisse lucht door het openen vanramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
  • Zorg voor elkaar; Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.

Medicijnen en hitte. Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Overleg met uw apotheek of huisarts als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.

Actuele temperaturen, weersverwachtingen en weerswaarschuwingen in uw regio kunt u vinden op de website van het KNMI

Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/hitte of neem contact op met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in uw regio. Contactgegevens kunt u vinden via www.ggdghor.nl