Nationaal hitteplan; Voorkom gezondheidsproblemen door warm weer

Weet wat u moet doen als het warm wordt!

  • Drink voldoende; Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, want ouderen hebben minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Houd uzelf koel; Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche
  • Houd uw woning koel; Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. Tip: Zorg voor extra koele frisse lucht door het openen vanramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
  • Zorg voor elkaar; Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.

Medicijnen en hitte. Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Overleg met uw apotheek of huisarts als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.

Actuele temperaturen, weersverwachtingen en weerswaarschuwingen in uw regio kunt u vinden op de website van het KNMI

Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/hitte of neem contact op met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in uw regio. Contactgegevens kunt u vinden via www.ggdghor.nl

Gerelateerde onderwerpen


  • Hitte

    In de zomermaanden kan het erg warm zijn. Veel mensen genieten van de warmte. De zon schijnt en dat maakt mensen blij. Het stimuleert ook om naar buiten te gaan. Door in de zon te zijn maakt ons lichaam vitamine D aan. En meer bewegen helpt om chronische ziekten te voorkomen.