Humaan metapneumovirus

Status per 08-01-2025

De laatste dagen is er veel aandacht voor een uitbraak van het humaan metapneumovirus (hMPV, HMP-virus) in China. Het virus komt daar nu vaak voor en zorgt daar voor ernstige klachten zoals ontstekingen van de luchtwegen.

Iedereen kan het hMPV Humaan metapneumovirus (Humaan metapneumovirus) krijgen en dat zorgt meestal voor milde verkoudheidsklachten zoals hoest, koorts en een verstopte neus. Het virus is verwant aan het RS-virus Respiratoir Syncytieel-virus (Respiratoir Syncytieel-virus ) en vooral jonge kinderen (onder 2 jaar) en mensen met een verminderde weerstand kunnen soms ernstige klachten krijgen door deze ziekteverwekker. Vaak hebben zij dan last van een ontsteking van de luchtwegen, meestal is dat echter niet zo ernstig zoals bij het RS-virus.

In Nederland zien we nu geen uitbraak van het hMPV. In de winter zien we elk jaar een piek, deze was afgelopen jaar ook te zien. In de afgelopen weken meldden huisartsen slechts sporadisch hMPV.

Samen met het onderzoeksinstituut Nivel monitort het RIVM het hMPV bij mensen die bij de huisarts komen met een acute luchtweginfectie. Ook monitort het RIVM via Infectieradar.nl (door zelfbemonstering) hoeveel patiënten met acute luchtwegklachten het hMPV hebben. Daarnaast monitoren microbiologische laboratoria (virologische weekstaten) op dit virus.

Virologische Weekstaten

Sla de grafiek Humaan metapneumovirus over en ga naar de datatabel

Noot. In de grafiek zijn alleen gegevens meegenomen van die laboratoria die voor minstens 50 van de 52 weken in seizoen 2023/2024 hun gegevens hebben doorgegeven én die iedere week sinds week 40 2024 hun gegevens hebben doorgegeven. Van welke laboratoria in de grafiek gegevens worden getoond, kan daarom per week verschillen. Ook het totaal aantal keren dat hMPV Humaan metapneumovirus (Humaan metapneumovirus) is aangetoond kan daardoor per week wisselen.

Bron: grafiek: virologische diagnostiek rapportages Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie.

Let op: Deze data is eigendom van de laboratoria die deelnemen aan de virologische weekstaten, vertegenwoordigd door het bestuur van de Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie (NWKV Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie (Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie)). Het database beheer ligt bij het RIVM. Verder gebruik van deze data is niet toegestaan zonder toestemming. Toestemming voor gebruik van deze data kan aangevraagd worden door contact op te nemen via virweekstaten@rivm.nl.