Dat niet elke RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-er hetzelfde is en er veel verschillend werk te doen is bij onze organisatie ontdek je in onderstaande interviews.

Tom, OpenShift Engineer

Door er met z’n allen de schouders onder te zetten, willen we het verschil maken

Het afgelopen jaar was veelbewogen voor het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De coronacrisis bracht -en brengt – ons instituut dagelijks in de media. Ook zorgde het ervoor dat verschillende technische projecten in een stroomversnelling kwamen, zoals het gebruik van containertechnologie voor onder meer Infectieradar.nl.

Nog altijd is het flink aanpakken bij de organisatie met het hoofdkantoor in Bilthoven, vertelt Tom, OpenShift Engineer bij RIVM.  Het RIVM houdt zich met veel meer bezig dan de coronacrisis. De instelling adviseert de overheid, bedrijven en burgers over volksgezondheid en zorg, en milieu en veiligheid en voert verschillende preventieprogramma’s uit. Het monitort gezondheid, ziekten en de kwaliteit van de leefomgeving en milieu. Het voorkomen, bestrijden en beheersen van incidenten en crises hoort eveneens bij het takenpakket, net als het doen van wetenschappelijk onderzoek en het verzamelen en delen van kennis.

Tom vertelt over zijn werk in de video: Coronavirus zorgt voor technologische vernieuwing

Lees ook het artikel op Werken voor Nederland en Tweakers.net


 

Nick, wetenschappelijk medewerker geluid van de afdeling Luchtkwaliteit en Geluid

Ook internationaal staan we op de kaart

Nick (1987) is sinds november 2018 wetenschappelijk medewerker geluid van de afdeling Luchtkwaliteit en Geluid (LKG) van centrum Milieukwaliteit (MILMilieukwaliteit).

Na een studie natuurkunde en jobs in de financiële sector wilde ik graag mijn vaardigheden inzetten voor een maatschappelijk doel. In mijn werk als wetenschappelijk medewerker geluid houd ik me vooral bezig met data analyses en rekenmodellen. Bovendien ben ik secretaris van het Expertisecentrum Geluid (ECG). Ik vind het heel leuk om mee te werken aan nieuwe projecten, zoals het testen van DIY (do it yourself) geluidmeters en het ontwikkelen van nieuwe rekenregels. Ook houden we met metingen in de gaten hoe de geluidproductie van voertuigen zich ontwikkelt en hoe het staat met de akoestische kwaliteit van het wegdek op rijkswegen door het hele land. Geluid komt ook steeds vaker in het nieuws, dus dat is ook spannend.

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is een organisatie waarbinnen veel mogelijk is. Het gaat over veel verschillende onderwerpen en er werken veel verschillende mensen. We spelen belangrijke rollen in allerlei netwerken van expertise. En ook internationaal staan we op de kaart. De ene dag sta ik op kantoor met een collega naar een verouderde kaart te staren. Een paar dagen later zie ik tijdens een congres dat diezelfde collega over de hele wereld bekend is. Het unieke is vooral dat het bij het RIVM allemaal samenkomt in één organisatie.


Martijn, datasteward bij afdeling Informatie Voorziening

Ik vind de balans tussen werk en privé heel prettig

Martijn (1980) is sinds 9 maart 2020 datasteward bij de afdeling Informatie Voorziening (IVhuman immunodeficiency virus).

De afgelopen 12 jaar was ik datamanager en onderzoeker bij GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam. In die hoedanigheid werkte ik al vaak samen met het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het leek me een professionele organisatie met heel veel kennis en ervaring. Door mijn werk bij de GGD weet ik veel over infectieziekten, dat komt ook van pas in mijn rol als datasteward binnen het RIVM. Maar de onderwerpen hier zijn breder: het gaat van windmolens, naar bevolkingsonderzoeken, fijnstof of corona. Dat maakt het een hele interessante werkomgeving. Ik vind de cultuur ook heel prettig: collega’s zijn over het algemeen punctueel en houden zich graag aan hun afspraken. De afdeling waar ik werk vind ik gezellig, maar er is ook een goede balans tussen werk en privé.

Nieuwe rol

Transparantie is binnen het Rijk altijd een belangrijk onderwerp, dus ook binnen het RIVM. Dat is één van de redenen dat de functie voor datasteward ontstond. Deze rol is nieuw, daarom maak ik ook deel uit van netwerkbijeenkomsten met andere datastewards zoals van de TUTechnische Universiteit Delft of Universiteit Utrecht. In mijn werk adviseer ik onderzoekers over het FAIR (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) maken van hun onderzoeksdata. Daardoor wordt ons onderzoek reproduceerbaar, controleerbaar en herbruikbaar voor bredere doelgroepen. Samen met de IV-organisatie zijn we bezig om een data management tool te implementeren om het FAIR proces makkelijker te maken. Verandermanagement speelt hierin ook een rol: hoe zorgen we ervoor dat iedereen het nut en de noodzaak hiervan inziet en aan de slag gaat met zo’n tool? Daarvoor werk ik RIVM breed samen met andere afdelingen in het Open Science project met bureau directieraad (BDR).


Nick, wetenschappelijk medewerker op de afdeling Vernieuwing Teststrategieën

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met een medische ingreep

Nick (1989) is sinds april 2018 wetenschappelijk medewerker op de afdeling Vernieuwing Teststrategieën (VTS) van het Centrum voor Gezondheidsbescherming (GZBGezondheidsbescherming).

Als biomedisch technoloog werkte ik tijdens mijn promotieonderzoek aan de ontwikkeling van biomaterialen die aan de hand van hun oppervlaktestructuur cellen en weefsel in hun directe omgeving kunnen beïnvloeden. Deze techniek kan gebruikt worden in implantaten om de werking en doelmatigheid te vergroten. Ik wilde graag onderzoeken hoe de toepassing en kwaliteit van implantaten beter kan. Bij het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kon dat.

Bijdragen aan de gezondheid van jou en mij

In mijn werk komt een breed scala aan thema’s aan bod, zoals liesbreuk- en bekkenbodemmatjes, hormoon verstorende stoffen in medische hulpmiddelen, chroom in implantaten, en aanscherpen van wet- en regelgeving, maar ook bijvoorbeeld gezondheidseffecten van microplastics. Bijna altijd gebeurt dit in samenwerkingen via (inter)nationale projecten. Bijvoorbeeld met universiteiten, clinici en andere kennisinstituten. Ik werk in een team van fijne collega’s, allen op en top professionals. Samen werken we aan de ontwikkeling van teststrategieën waarmee de veiligheid van een implantaat of biomateriaal in het laboratorium beter voorspeld kan worden. Met als doel dat minder patiënten bijwerkingen ontwikkelen. Of we onderzoeken hoe we medische hulpmiddelen kunnen verduurzamen, zonder dat de veiligheid in het gedrang komt. Ik vind deze thema’s belangrijk, want we zullen vroeg of laat allemaal zelf, of in onze directe omgeving, te maken krijgen met een medische ingreep en misschien ook het gebruik van implantaten. Het feit dat ik een klein steentje bij kan dragen aan de gezondheid van jou en mij op het moment dat het nodig is, maakt mij enorm trots!


Susana, datasteward bij afdeling Informatie Voorziening

De functie van datasteward is nieuw, en het belang is groot

Susana  (1984) is sinds januari 2021 datasteward bij de afdeling Informatie Voorziening (IVhuman immunodeficiency virus)

De gemene deler in mijn internationale studies en banen is mijn interesse in datacollectie, data-kwaliteit en datamanagement. Het is een grote uitdaging binnen het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu om de rol van datasteward stevig neer te zetten. Ik heb voor het RIVM gekozen omdat het werk interessant én uitdagend is. We zitten nu in een ontwikkelfase: de functie van datasteward is nieuw, en het belang is groot. Een belangrijk ontwikkelingsgebied is de implementatie van de datamanagement plan tool (DMPonline). Ik hoop dat we de komende jaren een sterke basis kunnen neerzetten. En van daaruit kunnen groeien en bijvoorbeeld ook zelf onderzoek kunnen doen in dit nieuwe vakgebied. Bijvoorbeeld over FAIR principes of open science

Mijn RIVM collega’s ervaar ik allemaal als aardig en behulpzaam. Vanwege de pandemie werk ik vanaf dag één thuis, maar toch ervaar ik een echte ‘teamspirit’. Al tijdens mijn sollicitatiegesprekken viel me op dat er gestructureerd gewerkt wordt. Een goede planning en analytische aanpak zijn voor mij heel belangrijk om doelen te halen. We hebben immers een belangrijke maatschappelijke missie: bijdragen aan de volksgezondheid en milieu. Als ‘trusted advisor’ doen we hoogwaardig onderzoek waar de gehele Nederlandse samenleving baat bij heeft. Mijn werk draagt daar aan bij. Goed georganiseerde, gedocumenteerde, bewaarde en toegankelijke data geeft een hoge kwaliteit aan data, efficiënt onderzoek, resultaten die gebaseerd zijn op solide bewijs. Dat bespaart tijd en resources. Ik kijk er heel erg naar uit om daaraan bij te dragen de komende jaren.


Douwe, onderzoeker Straling
Ik 

kwam hier niet voor de korte termijn

Douwe (1989) is sinds oktober 2018 onderzoeker Straling bij de afdeling Model en Scenario Onderzoek van Centrum Veiligheid.

“Als onderzoeker op het gebied van straling zocht ik na mijn studie natuurkunde een baan waar ik met straling zou kunnen werken. Via Werken voor Nederland vond ik een passende vacature bij het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ik werk bij centrum Veiligheid. Vanuit de overheid komen er verschillende vragen: Hoeveel radioactieve straling heeft een patiënt nog in zich als hij/zij ontslagen is uit het ziekenhuis? We onderzoeken wat dat betekent voor de familie. Als een patiënt is overleden, wat voor gevolgen heeft dat voor mensen die in een crematorium werken? Ook doen we onderzoek naar het radioactieve afval van een ziekenhuis. Een heel andere taak is het meten van de zonkracht in Nederland. Het RIVM heeft de enige meetpost voor UVultraviolet ultraviolet-straling in Nederland. Die beheer ik samen met een paar collega's. We zorgen ervoor dat de data goed verwerkt wordt in modellen. Dit vertalen we naar een overzicht op de RIVM website. Daar kan iedereen elke dag zien wat de zonkracht.”

Veel variatie in onderwerpen en invalshoeken

“Wat mij opvalt dat mensen hier de drive hebben om iets moois neer te zetten in samenwerking met elkaar zonder dat grote ego’s elkaar in de weg zitten. Het werk is nooit hetzelfde. Onderzoeksvragen wisselen qua onderwerp en invalshoek. Je werkt steeds met andere collega’ s en je rol verschilt ook per project.  Maar je doet het nooit alleen: we werken in kleine groepjes waar ieder zijn verantwoordelijkheid krijgt. Heel prettig is we thuis kunnen werken. Bij het uitvoeren van data-analyses kun je thuis in een rustige omgeving geconcentreerd werken.”


Marita, programmamanager van het Innovatieprogramma Milieumonitoring
Vernieuwing brengen in een organisatie, dat vind ik leuk

Marita (1979) werkt sinds 4 jaar als programmamanager van het Innovatieprogramma Milieumonitoring bij Centrum Milieukwaliteit.

"Voor ik bij het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kwam heb ik 10 jaar bij TNO gewerkt. Het RIVM was net begonnen met het opzetten van een innovatieafdeling. Ik wil graag bijdragen aan vernieuwing dus toen er een passende vacature kwam heb ik gesolliciteerd. Ik ben nu coördinator van het Samen Meten programma. Daar vallen verschillende projecten onder zoals 'Boeren en Buren' in Venray, waar boeren en omwonenden samen de luchtkwaliteit meten.  Aan andere onderwerpen werk ik ook: ik ben projectleider geweest van een onderzoek naar ultrafijnstof rondom Schiphol."

Citizen Science is een grote stap voorwaarts

“Na mij kwamen er meer nieuwe collega’s, jonger dan gemiddeld. Daardoor zijn er grote verschillen tussen mensen, maar dat maakt het juist zo leuk om hier te werken. Het is interessant om met burgers samen te werken: wat willen zij? Waarom doen ze bepaalde dingen? Wat verwachten ze van het RIVM? De vernieuwing is dat we nu burgers betrekken bij het meten. Dat is een grote stap voorwaarts voor het RIVM: Citizen Science. Daardoor komt er een andere dynamiek. Dat zie je ook bij de problematiek rondom stikstof. Sommige partijen trekken onze metingen en rekenmodellen in twijfel.  Dat vraagt om meer openheid van zaken. Burgers willen ook gegevens en data. Dat is de basis van ons werk. Openheid kan tot frictie leiden, maar ook tot verbetering en dialoog.”


Gökhan, adviseur procesverbetering & coördinator externe ISO audits
Gokhan Uslu

Het is fijn om te werken bij een organisatie die er toe doet

Gökhan (1974 ) is Adviseur procesverbetering & coördinator externe ISOInternational Organization of Standardization audits  bij Stafeenheid Finance, Compliance en Control en werkt sinds 1 januari 1999 bij het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Een jaar ervoor liep hij al stage als analist voor polio-onderzoek bij IDSCentrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance, dat is het centrum voor Infectieziektenonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance van het RIVM.
“Al tijdens mijn stage vroeg de Wereldgezondheidsorganisatie WHO me om mee te werken aan het project ‘Polio de wereld uit’. Twee laboratoria in Turkije stonden het slagen van dit project binnen Europa in de weg. Mijn Turkse achtergrond konden ze hierbij goed gebruiken. Ik heb testen ontwikkeld, diagnostiek gedaan, protocollen vertaald, workshops gegeven in het buitenland en ben drie keer naar Afrika geweest. Maar na 15 jaar werken op het lab trok het adviseren, wat ik al gedeeltelijk deed voor de WHO, me meer dan het lab.”

Aan de slag als adviseur

“Na een loopbaantraject kwam ik bij KAM, de afdeling kwaliteitsadvies die in die periode werd gereorganiseerd. In 2014 werd ik daar aangenomen als kwaliteitsadviseur. De laatste 2 jaar ben ik adviseur procesverbetering bij het Centrum Infectieziekentenbestrijding (CibCentrum Infectieziektebestrijding) en de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (DVPDienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's). Ook help ik mee aan het programma resultaatgericht werken in onze organisatie. Als adviseur wil ik waarde creëren. Wat wij hier doen heeft direct effect op de maatschappelijke gezondheid. Het is interessant om bij de kern daarvan betrokken te zijn. De verscheidenheid aan afdelingen maakt mijn werk uitdagend. En omdat er bij het RIVM een mensencultuur heerst, kunnen de wetenschappers hun bevlogenheid uiten. Dat is heel inspirerend.”