Het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)) is een besmettelijk virus dat voorkomt bij vrouwen en mannen. Het kan baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker, zoals penis-, anus-, mond- of keelkanker veroorzaken. Meestal ruimt het lichaam een infectie met HPV zelf op. Maar als een HPV-infectie lang duurt, is er meer kans op (voorstadia van) baarmoederhalskanker of andere vormen van kanker. 

Sinds 2010 kunnen meisjes zich laten vaccineren tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2022 kunnen ook jongens zich laten vaccineren tegen HPV.

Doel HAVANA2-onderzoek

‘HAVANA2’ onderzoekt de effectiviteit van de HPV-vaccinatie met 2 prikken. We vergelijken de aanwezigheid van HPV-infecties bij gevaccineerde en niet-gevaccineerde vrouwen geboren in 2001 met elkaar. Het onderzoek startte in augustus 2016. In september 2023 ontvangen ongeveer 1.600 meisjes een uitnodiging om weer aan het onderzoek mee te doen.
 

Voorlopige resultaten

Het HAVANA2‐onderzoek loopt nu zeven jaar. Er hebben veel vrouwen meegedaan. Bijna 80% van hen doet vanaf het eerste jaar mee. Van de vrouwen die meedoen is 54%  gevaccineerd tegen HPV en 46% niet gevaccineerd.

De HPV-vaccinatie beschermt tegen de HPV-typen 16/18. Het aantal HPV‐16/18-infecties is hoger bij de niet‐gevaccineerde vrouwen. HPV-infecties met bijna alle andere HPV-typen die kanker kunnen veroorzaken, komen vaker voor bij niet-gevaccineerde vrouwen. Het totaal aantal gevonden HPV‐16/18-infecties is laag (2% in 2022).

Bij sommige deelnemers is meerdere jaren achter elkaar een HPV-16/18-infectie gevonden. Vrouwen met zo’n aanhoudende infectie hebben we een brief gestuurd. Heb je niets gehoord? Dan heb je geen aanhoudende HPV-infectie.

Omdat je van aanhoudende HPV-infecties later baarmoederhalskanker kunt krijgen, doen we onderzoek naar deze aanhoudende infecties. Het HAVANA2-onderzoek gaat in ieder geval door tot en met 2024. We hopen dat je ook de komende jaren aan dit onderzoek blijft meedoen.

HPV-vaccinatie in 2023

In 2023 kunnen jongvolwassen mannen en vrouwen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) zich gratis laten vaccineren. Ben jij het afgelopen jaar gevaccineerd?  Dan is het voor de onderzoekers belangrijk om dit te weten. In de vragenlijst kan je dit aangeven.

Vragen over HAVANA2

Je vindt de vragenlijst op https://www.formdesk.com/rivm/hpvonderzoek2_r8. Je inloggegevens staan in de brief die bij het onderzoekspakket zit. Je kunt de inloggegevens ook aanvragen via hpvonderzoek@rivm.nl. Zet in de mail duidelijk je naam en geboortedatum.

Ja, dat kan. Vind je dit vervelend, dan kan je wachten tot je niet meer ongesteld bent en de brush dan afnemen.

Nee, dat kan niet. Helaas kun je als je zwanger bent niet meedoen aan het onderzoek. Als het niet nodig is, wordt het gebruik van de brush tijdens de zwangerschap afgeraden.

Ja. Ben je nog niet seksueel actief? Ook dan is het voor ons heel nuttig als je aan het onderzoek meedoet. Het is heel waardevol voor het onderzoek om over een langere periode gegevens te verzamelen.

Stuur een e-mail naar hpvonderzoek@rivm.nl. Meld in de mail wat er ontbreekt of wat er is beschadigd. We sturen je zo snel mogelijk nieuw materiaal.

Heb je in september geen onderzoekspakket ontvangen? Stuur dan een e-mail naar hpvonderzoek@rivm.nl.  We sturen je zo snel mogelijk een pakket.

Nee, het afnemen van de vaginale brush doet geen pijn. De brush is gemaakt van zacht materiaal en ziet eruit als een soort kwastje.

Aan het eind van het onderzoek ontvangen alle deelnemers een brief met de algemene resultaten. In de resultaten staan alleen anonieme uitslagen van alle deelnemers. Niemand kan jouw persoonlijke uitslag zien. Je krijgt alleen een persoonlijke uitslag als, na meerdere metingen, blijkt dat je een langdurige HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-infectie hebt waar je lichaam niet goed op reageert. In dat geval ontvang je een brief die je mee kunt nemen naar een arts voor verder onderzoek.

Nee. Als je niet meer mee wilt doen aan het onderzoek, mag je altijd stoppen. Je hoeft niet te zeggen waarom je wilt stoppen.