Na een dag werken veilig en gezond weer naar huis. Daaraan werken arboprofessionals in Nederland elke dag. Het RIVM ondersteunt hen daarbij met informatie over ernstige ongevallen, verdiepend onderzoek, praktische informatie en mogelijke maatregelen. Deze informatie was tot voor kort op deze website te vinden en op lerenvoorveiligheid.nl. Vanaf 1 januari 2025 is alle informatie ondergebracht op Leren voor Veiligheid. Daar vind je de meest recente informatie over:
Ongevalsinformatie

Het RIVM heeft een database met informatie over ernstige arbeidsongevallen in Nederland. Daarin staat bijvoorbeeld wat er mis ging waardoor het ongeval kon gebeuren en wat het letsel van het slachtoffer was.
Deze informatie wordt overzichtelijk weergegeven in informatiekaarten:
- Per sector: arbeidsongevallen in sectoren zoals bouwnijverheid, landbouw en goederenvervoer.
- Per type ongeval: arbeidsongevallen zoals vallen van een ladder, beknelling tussen een machine en een ander object of in contact komen met een gevaarlijke stof in een besloten ruimte.
Arboprofessionals kunnen deze informatie gebruiken om maatregelen te nemen.
Ook is er informatie te vinden over incidenten met gevaarlijke stoffen bij zogenaamde Seveso-inrichtingen (voorheen: Brzo (Besluit risico's zware ongevallen)-bedrijven). Hiermee worden ontwikkelingen en patronen in incidenten bij deze chemische bedrijven gesignaleerd.
Onderzoek

Het RIVM doet onderzoek naar onderwerpen waar behoefte is aan extra (veiligheids)kennis. We gaan hierbij dieper op een onderwerp in. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Risico Inventarisatie en Evaluatienachtwerk, veiligheid in de bouwketen en visuele informatie voor veilig gedrag op de werkvloer. Dit doen we door uitgebreidere analyses van ongevallen te doen, interviews te houden met mensen uit de praktijk of door het onderwerp in een breder perspectief te plaatsen.
Instrumenten

Op de website Leren voor veiligheid biedt het RIVM ook hulpmiddelen voor professionals aan om de werkvloer veiliger te maken. Verschillende animaties en infographics vertellen op een laagdrempelige manier verhalen, feiten en lessen van een aantal veel voorkomende typen ongevallen, bijvoorbeeld een aanrijding met een voertuig. Deze middelen zijn gemaakt met hulp van professionals uit het veld, zodat ze aansluiten bij situaties uit de praktijk. De animaties en infographics zijn te downloaden en kunnen gebruikt worden op de werkvloer.
Ook kunnen arboprofessionals eigen praktijkervaringen met interventies delen. Want door ervaringen te delen, kunnen we van elkaar leren. Op deze manier helpt het RIVM arboprofessionals bij het vinden van geschikte veiligheidsinterventies voor hun organisatie.