5 september 2023: milde vorm van varkensgriep bij persoon in Noord-Brabant

Eind augustus werd een milde vorm van griep vastgesteld bij iemand in Noord-Brabant. Het virus werd onderzocht bij het RIVM en hierbij werd duidelijk dat het om een infectie veroorzaakt door een varkensgriep- A(H1N1)v virus ging. Het monster werd gevonden via infectieradar.nl, waarbij mensen worden uitgenodigd om luchtwegmonsters in te sturen als zij luchtwegklachten krijgen. In dit geval ging het om verkoudheidsklachten, hoofdpijn en koorts. Inmiddels is de persoon weer beter. Er zijn geen aanwijzingen voor andere besmettingen. De bron kon niet gevonden worden.
 


Wat is varkensgriep?

Varkensgriep is een besmettelijke ziekte bij varkens veroorzaakt door een influenzavirus. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen die varkensgriep kunnen veroorzaken. In Nederland komen regelmatig uitbraken van griep onder varkens voor. Sommige influenzavirussen kunnen overgaan van varken naar mens. Dit komt echter niet veel voor en wordt  meestal alleen gezien bij mensen die veel in contact komen met varkens.

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij mensen?

Mensen die besmet raken met een varkensgriepvirus kunnen griepachtige klachten krijgen, zoals:

  • koorts
  • verkoudheid
  • keelpijn
  • hoesten
  • hoofdpijn

Meestal zijn de klachten mild en gaan ze vanzelf over. Bij mensen met onderliggende aandoeningen kan het  net als bij de seizoensgriep, ernstiger verlopen. 

Hoe raak je besmet met het varkensgriepvirus?

Mensen raken niet vaak besmet met het varkensgriepvirus. De afgelopen 10 jaar werd bij toeval bij enkele mensen dit virus vastgesteld. Vooral mensen die veel in contact komen met varkens raken besmet met varkensgriepvirus. 

Hoe kan je besmetting voorkomen?

De kans op besmetting kan verkleind worden door goede hygiënemaatregelen toe te passen, zoals handen wassen na contact met varkens en niet eten in de buurt van varkens. U kunt niet besmet raken met het virus door varkensvlees  te eten

Kan varkensgriepvrius overgaan van mens op mens?

Ja, er zijn gevallen bekend van besmetting van mens op mens, maar dit is zeer zeldzaam. Toch worden gevallen van varkensgriep bij mensen onderzocht omdat in zeer zeldzame gevallen daaruit een nieuw griepvirus kan ontstaan waar mensen ziek van kunnen worden. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2009, waarschijnlijk in Zuid-Amerika. Dit was de aanleiding voor het ontstaan van de pandemie met het influenzavirus A(H1N1)pdm09 die vaak Mexicaanse griep werd genoemd. De varkensgriepvirussen die de afgelopen jaren bij mensen in Nederland zijn gevonden, zijn niet gerelateerd aan dat virus.