In 2017 daalde het aantal tbc Tuberculose (Tuberculose)-patiënten in Nederland voor het eerst sinds de eerste registratie in 1950 onder de 800 tbc-patiënten (787). Dat is 11% minder dan in 2016. 463 tbc-patiënten hadden longtuberculose, waarvan 203 de meest besmettelijke vorm (open tuberculose). Bij de overige 324 patiënten presenteerde de tbc zich buiten de longen.
Dit blijkt uit de kerncijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Bijna driekwart van de tbc Tuberculose (Tuberculose)-patiënten in Nederland is geboren in landen waar tuberculose veel voorkomt, zoals in Afrika en Azië. De behandeling van tbc bestaat uit een combinatie van verschillende soorten antibiotica. Bij elf patiënten was sprake van een ernstige vorm van resistentie tegen antibiotica. 
Bij 1773 personen werd in 2017 een latente tuberculose-infectie gerapporteerd. Dat betekent dat je wel besmet bent geraakt met de tbc-bacterie maar niet ziek bent. 

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een meldingsplichtige infectieziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt. Mensen kunnen de bacterie lang bij zich dragen zonder er ziek van te worden (latente tbc-infectie). Later kan de ziekte alsnog optreden. Asielzoekers en immigranten uit landen waar tbc veel voorkomt, worden bij binnenkomst in Nederland gescreend op de ziekte.

Behandeling

Tuberculose is over het algemeen goed te behandelen met antibiotica, maar patiënten moeten daarvoor minimaal zes maanden dagelijks medicijnen innemen. 

Wereld Tuberculose Dag

Op 24 maart is het Wereld Tuberculose Dag die bedoeld is om bewustwording te creëren over de wereldwijde verspreiding van tuberculose en de bestrijding hiervan. KNCV Koninklijke Nederlandse Centrale Vereniging (voor tuberculosebestrijding) - Tuberculosis Foundation (Koninklijke Nederlandse Centrale Vereniging (voor tuberculosebestrijding) - Tuberculosis Foundation) Tuberculosefonds heeft hierover een nieuwsbericht uitgebracht.