In de Lerende Evaluatie van de GALA-monitor wordt een verdiepend beeld gegeven of de beoogde GALA-beweging op gang komt. De ‘beweging’ betreft het bereiken van (meer) integraal beleid en domeinoverstijgende samenwerking op lokaal en regionaal niveau.
Voor dit verdiepende beeld wordt gebruik gemaakt van kwalitatief onderzoek. Doel hiervan is om meer inzicht te krijgen in de werkzame elementen, geleerde lessen en het identificeren van goede voorbeelden en de rol die het GALA daarbij speelt. Daarnaast kunnen ook knelpunten en uitdagingen worden opgehaald. Tot slot biedt deze wijze van onderzoek ook mogelijkheden om nadere focus te leggen op thema’s die nog relatief onderbelicht zijn.
Het is een lerende evaluatie omdat het doel is de lessen op een kort cyclische en laagdrempelige wijze te delen met de relevante doelgroepen en hierop te reflecteren. Dit komt het meeste terug in het leernetwerk. Uiteraard worden de bevindingen ook gedeeld in de voortgangsrapportages.
Hieronder worden de verschillende methoden van de Lerende evaluatie nader toegelicht.
Interviews bij meerdere regio’s
Gedurende de looptijd van de GALA-monitor zullen ervaringen rondom een domeinoverstijgende inzet vanuit een regionale preventie-infrastructuur worden gevolgd in meerdere IZA-regio’s (‘regioplan-regio’). In 2024 zijn in zes regio’s interviews gehouden met verschillende bij GALA betrokken partijen om inzicht te krijgen in de ervaringen rondom het opzetten van een preventie-infrastructuur. Hierbij lag de focus op de domeinoverstijgende samenwerking, de implementatie van de ketenaanpakken en belemmerende en bevorderende factoren hiervoor. In de komende jaren is beoogd om deze ervaringen vaker op te halen in deze regio’s, met name bij de (gemandateerde) gemeente en de contactpersoon van de zorgverzekeraar. Dit om (meer) inzicht te krijgen in de ontwikkelingen wat betreft de domeinoverstijgende samenwerking rondom GALA en de knelpunten, oplossingsrichtingen en kansen die er liggen als aanvulling en verdieping op de resultaten van de vragenlijst.
GALA-Leernetwerk
Eind 2024 is het GALA-leernetwerk voor gemeenten gelanceerd. Hierbij staat het doel ‘van ambitie naar actie’ centraal. Het leernetwerk biedt een platform om elkaar te ontmoeten, samen te leren en te reflecteren. In het GALA-leernetwerk zijn 19 gemeenten gezamenlijk gestart met de vraag: hoe bereik je als gemeente de GALA-doelen, hoe pak je dit op en waar loop je tegenaan?
De opzet is dat er plenaire en thema-specifieke sessies worden georganiseerd. In de plenaire sessies komen alle deelnemers bijeen en wordt er met elkaar gereflecteerd op de leervragen en de ervaringen. Hierbij kunnen ook experts, zoals de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), welzijn- en zorgorganisaties, zorgverzekeraars en kennisinstituten, worden aangehaakt om het leerproces te bevorderen. Per jaar worden twee plenaire sessies gehouden.
Tussen de plenaire sessies komen de thema-specifieke leergroepen meerdere keren bijeen. In deze sessies is er ruimte om een specifieke leervraag verder uit te diepen, ervaringen hierover uit te wisselen en inspiratie op te doen. Tot slot worden concrete acties geformuleerd. De bevindingen in deze leergroepen worden ook weer teruggekoppeld in de plenaire sessies.
Leergroepen
Na de eerste plenaire sessie hebben de deelnemers zich verdeeld over drie leergroepen, die in februari 2025 van start zijn gegaan:
- Inrichting en monitoring van een integrale aanpak,
- Implementatie en borging van ketenaanpakken,
- Domeinoverstijgend samenwerken aan GALA-thema’s en het terugdringen van gezondheidsachterstanden in de praktijk.
De focus van het GALA-leernetwerk ligt op gemeente professionals die werken met het GALA. Er wordt actief afgestemd en contact gelegd met andere leernetwerken die bijvoorbeeld meer gericht zijn op regionale samenwerking. We hopen hierbij dat deze netwerken elkaar kunnen versterken en van elkaar kunnen leren.
Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het leernetwerk dan kunt u contact opnemen met ons via: leernetwerkGALA@rivm.nl .
Andere vormen van dataverzameling
Naast de interviews en het leernetwerk zullen aanvullend andere methoden van dataverzameling worden gebruikt. Dit kunnen casestudies, het ophalen van inspirerende voorbeelden, focusgroepen of uitwisselbijeenkomsten zijn. Via deze methoden kan een verdere verdieping op thema’s worden gedaan die uit de actualisaties en het leernetwerk komen. Per jaar wordt bekeken welke methoden het beste ingezet kunnen worden op basis van de vragen voor verdieping die er liggen.