De bacterie Brucella is de veroorzaker van brucellose (maltakoorts, ziekte van Bang) en wordt door dieren overgebracht op de mens. Brucella komt voor bij verschillende zoogdieren als schapen, geiten, varkens, runderen en honden.

Wat is brucellose?

Brucellose kan door verschillende soorten van de Brucellabacterie worden veroorzaakt. Het meest bekend is misschien wel de ziekte van Bang; koeien besmetten elkaar met Brucella abortus en kunnen daardoor hun kalf verliezen. Mensen kunnen ook ziek worden door Brucella abortus, maar ook van Brucella melitensis (via kleine herkauwers), Brucella suis (via varkens) en Brucella canis (via honden).

Wat zijn symptomen van brucellose bij de mens?

De ziekte kan plotseling beginnen, maar begint meestal met milde verschijnselen die langzaam verergeren. Meestal krijgt de patiënt een beetje koorts die soms verdwijnt en weer terug komt. Dit komt doordat de bacterie kan overleven en zich vermenigvuldigen in witte bloedcellen. Vaak komen daar klachten bij als hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten en gewrichtsklachten. Als de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, verloopt het vaak chronisch. Brucellose is met antibiotica te behandelen, maar soms kan de bacterie daaraan ontsnappen. In een klein aantal gevallen kunnen complicaties ontstaan doordat de bacterie een ontsteking veroorzaakt in het hart, de nieren, de hersenvliezen, het beenmerg of de zaadballen.

Besmetting en preventie van brucellose

De bacterie komt binnen via beschadigde huid, slijmvliezen, luchtwegen of de mond. Hiervoor is contact met besmette dieren nodig. Daarnaast zijn rauwe melk en producten die van rauwe melk zijn gemaakt een bron van besmetting. In heel zeldzame gevallen kan een patiënt een andere persoon besmetten.
In stof, grond en water kan Brucella tussen de 6 en 10 weken overleven. De bacterie kan overleven bij lage temperaturen, ook onder het vriespunt. Verhitting en een goede hygiëne zijn de beste manieren om besmetting te voorkomen.

Hoe vaak komt brucellose voor in Nederland?

Brucellose komt bij mensen weinig voor in Nederland. Meestal lopen mensen de ziekte op in het buitenland, vaak via consumptie van kaas of rauwe (niet gepasteuriseerde) melk. In Nederland zijn er jaarlijks gemiddeld 4 meldingen per jaar van patiënten met Brucellose. Brucella komt vooral voor in delen van Afrika, Zuid- en Midden Amerika, Zuid- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Azië.

De bacterie komt in Nederland bij landbouwhuisdieren (koeien, schapen, varkens etc.) niet voor. Begin 2017 is in Nederland voor het eerst Brucella canis gevonden bij honden. Het ging om geïmporteerde honden uit Oost-Europa.