Publicatiedatum 17-07-2017 | 00:00
Wijzigingsdatum 19-11-2018 | 17:09
De zes stappen van populatiemanagement in een opwaartse beweging weergegeven.
Deze stappen zijn:
- Identificeren van populatie. In de eerste stap wordt de populatie gedefinieerd door de proeftuin. Dit kan op basis van verschillende in- en exclusiecriteria, zoals geografie (alle inwoners van een bepaalde regio), zorgverzekering (alle ingeschrevenen bij een bepaalde verzekeraar) of zorgverlener (alle ingeschrevenen bij een bepaalde huisarts).
- Triple Aim - status vaststellen. In stap 2 wordt de gezondheid van de populatie en de kwaliteit en kosten van de zorg in kaart gebracht voor de in stap 1 gedefinieerde populatie. Hiermee wordt de behoefte aan preventie, zorg en ondersteuning in kaart gebracht.
- Segmenteren van populatie en onderbouwen van interventiekeuze(s). Op basis van de uitkomsten van stap 2 wordt de populatie in stap 3 ingedeeld in subgroepen waarop specifieke interventies kunnen worden geselecteerd en toegesneden.
- Implementeren van interventies. In deze stap wordt voor alle subgroepen uit stap 3 een portfolio aan interventies geïmplementeerd op het gehele continuüm van preventie tot palliatieve zorg. Naast deze gerichte interventies kunnen er ook randvoorwaardelijke interventies worden ingezet om gedrags- of contextfactoren te beïnvloeden, zoals kostenbewustzijn en de realisatie van een data-infrastructuur voor uitkomstbekostiging.
- Evalueren van interventies. In stap 5 wordt het effect van de interventies geëvalueerd aan de hand van diverse uitkomstmaten. Idealiter komen deze uitkomstmaten (grofweg) overeen met de drie doelen gezondheid, kwaliteit van zorg en kosten.
- Proces van kwaliteitverbetering (feedback-loop). In de laatste stap staat het kwaliteitsverbeteringsproces centraal. Gebaseerd op de informatie uit stap 5 kunnen verbetercycli worden geïmplementeerd ten aanzien van voorgaande stappen. De effectiviteit van de proeftuinen wordt beïnvloed door verschillende organisatorische en omgevingsfactoren op micro-, meso- en macroniveau, zoals kenmerken van de regio, betrokken organisaties, financiering en wet- en regelgeving.
Om de resultaten van Triple Aim te optimaliseren worden deze stappen in een cyclisch proces herhaald.