Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke ziekte waarbij iemand pijnlijke blaasjes kan krijgen in de mond, op de handpalmen en op de voetzolen. Verschillende virussen kunnen de ziekte veroorzaken.
Hoe herken ik hand-voet-mondziekte?
Bij hand-voet-mondziekte heeft iemand pijnlijke blaasjes in en rond de mond, op de handpalmen en onder de voeten. Niet iedereen die hand-voet-mondziekte heeft, krijgt klachten. Typische klachten bij hand-voet-mondziekte zijn:
- Blaasjes in en rond de mond. Deze blaasjes zijn vaak pijnlijk. Ze maken eten en drinken lastig.
- Rode vlekjes op de handen en voeten. De vlekjes veranderen in blaasjes. Dit kunnen er een paar zijn, maar ook wel honderd.
- Soms huiduitslag op de billen.
Soms begint de ziekte met koorts, misselijkheid, diarree, buikpijn, overgeven of keelpijn.
Hand-voet-mondziekte is iets anders dan mond-en-klauwzeer. Dat komt alleen bij dieren voor en wordt veroorzaakt door een ander virus.
Hoe krijg ik hand-voet-mondziekte?
Hand-voet-mondziekte is erg besmettelijk. Mensen kunnen drie tot zeven dagen voor ze klachten hebben al anderen besmetten. Na herstel kan iemand het virus nog weken tot maanden overdragen.
Besmetting gaat via:
- vocht uit de blaasjes
- speeksel of neusslijm, ook door hoesten en niezen
- ontlasting
Bij toiletgebruik kan het virus op de toiletbril, spoelknop, kraan en andere voorwerpen komen. Door contact met deze voorwerpen kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Ook speeksel en neusslijm met virus kan via de handen op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden van hand-voet-mondziekte is meestal drie tot zes dagen.
Hoe voorkom ik hand-voet-mondziekte?
Hand- en hoesthygiëne kunnen helpen om hand-voet-mondziekte te voorkomen. Daarnaast helpt goede algemene hygiëne om verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Is hand-voet-mondziekte te behandelen?
Hand-voet-mondziekte gaat vanzelf over. De blaasjes verdwijnen meestal na een week. Kijk op Thuisarts.nl wanneer u de huisarts moet bellen bij hand-voet-mondziekte.
Hoe vaak komt hand-voet-mondziekte voor in Nederland?
In Nederland komt hand-voet-mondziekte vooral in de zomer en herfst voor. Af en toe zijn er kleine uitbraken bij kinderen die naar een kinderopvang of school gaan. In West-Europa verloopt de ziekte meestal mild. In Azië komen grotere uitbraken voor en worden mensen soms ernstiger ziek.
Kan iemand met hand-voet-mondziekte naar een kinderopvang, school of werk?
Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar een kinderopvang of school. Hand-voet-mondziekte is al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.
Heeft uw kind hand-voet-mondziekte? Vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGDandere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op klachten van hand-voet-mondziekte bij hun kind. Soms zijn extra maatregelen op de kinderopvang of school nodig.
Een volwassene met hand-voet-mondziekte die zich goed voelt, kan gewoon werken.