Successen van preventie 1970-2010

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg van het ErasmusMC Erasmus Medical Center (Erasmus Medical Center) is onder redactie van Johan Mackenbach een documentaire en boek over de successen van preventie gepubliceerd. Naast preventie van ziekten rond zwangerschap en kinderleeftijd door middel van o.a. hielprikscreening, vaccinaties en preventie van wiegendood, is er ook aandacht voor andere terreinen van preventie als leefwijze, ongevalletsel of preventieve medische interventies.

Meer informatie en bestellen http://www.erasmuspublishing.nl/ep/Book.jsp?id_book=207
ISBN 978 90 5235 207 7

Polio, een ziekte om nooit te vergeten

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de (post)polio werkgroep heeft de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) een boek uitgegeven: Polio een ziekte om nooit te vergeten.

Naast veel ervaringsverhalen wordt door Frans Nollet, revalidatie-arts ingegaan op het postpoliosyndroom. Dit betreft het jaren na het doormaken van polio opnieuw achteruitgaan in spierfunctie door geleidelijk verlies van zenuwtakjes die spiervezels prikkelen. Net als voor acute polio is revalidatie de enige behandeling. De geschiedenis van polio in Nederland tussen 1906 en 1957 wordt vanuit het RIVM beschreven door Hans van Vliet.

Meer informatie en bestellen (
http://www.vsn.nl/nieuws/nieuws.php?nieuws_id=2077

Winnaar Petra Meerburgprijs

Karlijn Hoondert en Judith Oostendorp hebben de Petra Meerburgprijs 2011 gewonnen met het leerboek Verpleegkunde in de openbare gezondheidszorg. Een historisch boek met passie, inspiratie en professionalisering van en voor (toekomstige) verpleegkundigen in de openbare gezondheidszorg.