Met de verandering van het klimaat worden mensen meer blootgesteld aan allergenen van pollen, rupsen en de huismijt. Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen opwekken, zoals hooikoorts. Ongeveer 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van allergische klachten. Om deze reden is de impact van klimaatverandering op gezondheidseffecten door allergenen groot.
Pollen
Pollen in de lucht kunnen hooikoorts veroorzaken. Pollen komen van grassen, bomen en kruiden. Door hogere temperaturen begint het bloeiseizoen eerder, duurt het langer en zijn er meer pollen. Ook kunnen nieuwe soorten planten of bomen zich vestigen, zoals Ambrosia. Als de luchtcirculatie verandert, verandert de verspreiding ook. Dit kan leiden tot een langer en intenser pollenseizoen. Daarnaast wordt het effect van pollen versterkt door luchtverontreiniging. Kijk voor meer informatie ook op de website van het KNMI.
Eikenprocessierups
Een andere boosdoener voor allergische reacties is de eikenprocessierups. Deze rups heeft zich in de afgelopen jaren over het gehele land verspreid. De haren van de rups zijn giftig. Je krijgt jeuk, bultjes, rode ogen of allergische reacties, zoals benauwdheid, koorts, zwellingen en braken. Elk jaar krijgen ongeveer 80.000 mensen gezondheidsklachten. Door klimaatverandering kan het aantal klachten in het plaagseizoen (juni, juli en augustus) toenemen. Ook kunnen andere soorten, zoals de dennenprocessierups, in Nederland gaan voorkomen. Om de overlast te verminderen is het Kennisplatform Processierups in het leven geroepen.
Huismijt en schimmels
Klimaatverandering heeft ook invloed op de temperatuur en luchtvochtigheid binnenshuis. Door hogere temperaturen en luchtvochtigheid kunnen schimmels en huismijt zich beter ontwikkelen. Vocht en schimmels dragen bij aan de ontwikkeling en verergering van astma. Met name in stedelijke gebieden. Dit komt doordat de temperatuurstijging in steden het grootst is en er veel oudere woningen zijn. Deze woningen hebben minder goede temperatuur- en vochtregulatiesystemen.
Maatregelen
Er zijn verschillende mogelijkheden om de impact van allergenen te beperken:
- Uitzoeken voor welke pollen iemand allergisch is en vervolgens een passende behandeling geven;
- Het ontwikkelen van een monitorsysteem, zodat patiënten op tijd gewaarschuwd worden bij kans op pollen;
- Aanpakken van luchtverontreiniging in stedelijke gebieden;
- Bij de inrichting van groen in steden rekening houden met groen dat allergenen veroorzaakt;
- Vochtproblemen in oude woningen aanpakken.