In de eerste helft van dit jaar zijn er meer soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)'s gevonden bij mensen die zich hebben laten testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid ( CSG Centrum Seksuele Gezondheid (Centrum Seksuele Gezondheid)). De stijging betreft alle soa's, met uitzondering van hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus). Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid 2016 van het RIVM.

In de eerste helft van 2016 hebben ruim 66.000 mensen zich laten testen bij de Centra Seksuele Gezondheid. Dit is nagenoeg evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Maar het percentage mensen bij wie daadwerkelijk een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening) is gevonden, is gestegen van 16,7% in 2015 naar 18,2% in 2016.

De stijging geldt voor alle soa's. De meest voorkomende soa - chlamydia – is met 6% gestegen. Chlamydia komt vooral voor bij vrouwen en heteroseksuele mannen. Het percentage mensen bij wie een gonorroe infectie is vastgesteld, is gestegen met 12%. Alleen het percentage positieve hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus) testen is – net als in voorgaande jaren – verder gedaald.

Infectieuze syfilis

Opvallend is de toename van infectieuze syfilis: van 446 naar 629  gevallen. Deze soa komt voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen (msm). De stijging van het aantal gevallen van infectieuze syfilis is een trend die ook gezien wordt in andere Europese landen.