Dijkens wint de RIVM Jan Kliestprijs voor zijn inspanningen om samen met nationale en internationale organisaties de aanpak van milieu incidenten te verbeteren. Door het verspreiden van kennis over crisisbestrijding levert hij een substantiële bijdrage aan een veiliger Nederland. Het RIVM heeft de prijs ingesteld om het belang van samenwerking op gebied van veiligheid, milieu en gezondheid te benadrukken.

Bijdragen aan een veiliger Nederland

“Ik ben verrast en voel me vereerd om deze prijs te ontvangen, vernoemd naar Jan Kliest.” Dijkens vertelt in zijn reactie dat hij sinds 1985 veel met Jan Kliest heeft samengewerkt aan het opbouwen van de crisisresponsorganisatie in Nederland. Dijkens werd genomineerd door vier verschillende mensen van overheidsorganisaties én bedrijfsleven. “Het is een enorme erkenning van het werk wat we doen in Nederland op gebied van crisisbeheersing”, vervolgt Dijkens “en voor het vakgebied veiligheid. Het was toen een belangrijk onderwerp en het is steeds belangrijker geworden.” De prijsuitreiking maakte onderdeel uit van een themadag “crises veranderen, veranderen wij mee?” GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, Veiligheidsregios’s, Omgevingsdiensten en het RIVM kwamen op deze dag bij elkaar om in kaart te brengen welke veranderingen op gebied van crisisbeheersing gaande zijn en hoe dit van invloed kan zijn op de crisisrespons en samenwerking.


Chris Dijkens (rechts) ontvangt de prijs uit handen van André van der Zande.

De afgelopen maanden was het mogelijk om mensen te nomineren voor de RIVM Jan Kliestprijs op de website van het RIVM. Volgens de jury stak de nominatie van de prijswinnaar er bovenuit, doordat de beschrijving heel uitgebreid was en hij door meerdere mensen werd genomineerd. Ook inhoudelijk heeft Chris Dijkens een indrukwekkend CV: hij was een van de drijvende krachten om de crisisorganisaties voor milieu, drinkwater en straling verder te professionaliseren. Hij stond aan de wieg van het Crisis Expert Team milieu en drinkwater en is de oprichter van het Landelijk Laboratorium netwerk terroristische aanslagen. Ook is hij voorzitter van drie verschillende internationale netwerken die zich samen sterk maken voor een veiligere wereld. En met de ontwikkeling van een Flash Environmental Assesment Tool (FEAT) en trainingen voor specialisten voor humanitaire missies in milieurampgebieden, heeft Nederland dankzij Dijkens een Green Star Award gewonnen. Dit is een prestigieuze prijs die wordt uitgereikt door de Verenigde Naties.

Kennis bij elkaar brengen is kracht

Dat was het motto van Jan Kliest, voormalig hoofd centrum Veiligheid bij het RIVM. Het RIVM vindt samenwerking op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid erg belangrijk. Kennis bij elkaar brengen en verspreiden staat voor het RIVM als kennisinstituut bovenaan.