Het gebruik van supplementen of voedingsmiddelen met olie uit microalgen en krill, blijkt geen risico’s voor de gezondheid mee te brengen. Alleen bij een extreem hoge inname zou de strengste grens die voor deze ingrediënten bestaat bij 10 procent van de oudere kinderen en volwassenen kunnen worden overschreden. Dit scenario is echter niet realistisch.

Sinds enkele jaren zijn dergelijke voedingssupplementen en producten op de Nederlandse markt verkrijgbaar. De oliën zijn rijk aan de vetzuren EPA Environmental Protection Agency (Environmental Protection Agency) en DHA docosahexaeenzuur (docosahexaeenzuur), ook wel bekend als ‘gezonde’ visvetzuren. Mogelijke schadelijke gevolgen van te veel EPA en DHA zijn bloedingen, verminderde immuunfunctie, en verminderde vet- en glucosestofwisseling. Het onderzoek betrof uitsluitend producten die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn.

Voor dit onderzoek is de methode gebruikt die het RIVM heeft ontwikkeld om in kaart te brengen welke producten een bepaald ingrediënt bevatten en in welke hoeveelheden dat ingrediënt erin zit (post-launch monitoring). Deze procedure wordt gebruikt voor zogenoemde nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe ingrediënten. Dat zijn producten die na mei 1997 op de Europese markt zijn verschenen en waarvoor is beoordeeld of ze veilig zijn voordat ze op de markt mogen worden toegelaten. Met de post-launch monitoring wordt getoetst of de dagelijkse toelaatbare hoeveelheid van het toegestane ingrediënt daadwerkelijk niet wordt overschreden.