Hoe kun je rekenen aan een virus? Wat voegt het toe aan de harde feiten en cijfers die we al hebben? Waarom gebruikt het RIVM dan toch rekenmodellen in de strijd tegen het coronavirus?
Tijdens een live sessie op dinsdag 30 maart 2021, om 16.00 uur, leggen Jacco Wallinga, Susan van den Hof en Jaap van Dissel het uit. Diederik Jekel, wetenschapsjournalist, presenteert. Kijk ook!
Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 is er aandacht voor de berekeningen van het RIVM. Ze spelen een belangrijke rol in de adviezen van het Outbreak Management Team aan het kabinet. Maar hoe komen ze tot stand?
Het RIVM verzamelt voortdurend gegevens over het virus. Het aantal mensen dat zich laat testen, het aantal mensen dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen en op de intensive care (IC (Intensive care)). We onderzoeken hoe het virus zich gedraagt en verspreidt. Met behulp van deze informatie kan het RIVM allerlei scenario’s doorrekenen. Zo kan Nederland zich zo goed mogelijk voorbereiden op wat mogelijk nog komen gaat. We gebruiken daarbij rekenmodellen. Waarom we dat doen, hoe het werkt en welke onzekerheden dit met zich meebrengt leggen we uit tijdens deze live sessie. Diederik Jekel, wetenschapsjournalist, vraagt het aan onze experts.
Volg de live sessie op 30 maart 2021 live via ons YouTube- en Facebookkanaal. Heb je ook vragen aan onze experts, laat het ons weten via onze sociale media kanalen.