Kraanwater uit oude loden waterleidingen zorgt voor een belangrijk deel van de totale dagelijkse blootstelling aan lood. Ook in huizen met nieuwe leidingen en kranen, kan dit de eerste maanden het geval zijn. Bewoners krijgen in deze situaties meer lood binnen dan wat als veilig wordt beschouwd. Zij kunnen hun inname van lood verlagen door de loden leidingen te vervangen en nieuwe kranen en leidingen volgens advies door te spoelen.
Bij aanwezigheid van loden leidingen komt een groot deel (45-68 procent) van de totale dagelijks blootstelling aan lood door het drinken van kraanwater. Bij nieuwe leidingen en kranen kan dit de eerste maanden ook het geval zijn. Voor baby’s die flesvoeding krijgen met kraanwater uit deze leidingen kan de bijdrage aan de totale blootstelling oplopen tot 80 procent. Blootstelling aan lood kan effect hebben op het IQ (intelligentie quotiënt) van kinderen. Bij volwassenen kan het een grotere kans op nierziekten veroorzaken of leiden tot een hogere bloeddruk.
Voor dit onderzoek heeft het RIVM scenario’s berekend voor vier leeftijdsgroepen: ongeborenen, zuigelingen die de fles krijgen, kinderen tot 7 jaar, en volwassenen. De resultaten zijn vergeleken met innamehoeveelheden waarboven schadelijke effecten kunnen optreden.