Op zaterdag 28 februari lanceert het RIVM ‘Luis thuis?’. Ouders kunnen binnen dit onderzoek melden of hun kinderen last hebben van hoofdluis. In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen last hebben van hoofdluis. Door dit onderzoek, waarbij het RIVM de hulp van het publiek inroept, wil het RIVM meer zicht krijgen op de hoofdluisproblematiek. Het RIVM lanceert ‘Luis thuis?’ in de aanloop van de Landelijke Luizendag. Op 4 maart worden veel kinderen op school gecontroleerd op hoofdluis. In de avond van 4 maart heeft het RIVM een vragenuurtje over hoofdluis op Twitter. Onze hoofdluisexperts beantwoorden tussen 19.30 en 20.30 uur vragen via @rivm met #luisthuis.

Hoofdluis? Kammen!

Hoofdluis komt regelmatig voor bij jonge kinderen. Zonder ingrijpen kunnen hoofdluizen zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om vooral kinderen regelmatig te controleren op hoofdluis. Grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kam twee weken lang elke dag het haar door met een fijntandige kam. Eventueel kunt u hierbij een hoofdluismiddel gebruiken. Het uitwassen van beddengoed en knuffels wordt niet meer geadviseerd bij de behandeling van hoofdluis.

Luis thuis? Meld het bij het RIVM

Iedereen die wel eens te maken heeft met hoofdluis kan het RIVM helpen door hoofdluis te melden bij ‘Luis thuis?’. Als mensen hoofdluis melden, kunnen zij een vragenlijst invullen. Is dit de eerste keer dat je te maken hebt met hoofdluis? Zit je op de basisschool of al op de middelbare? Ga je alleen kammen om van de luizen af te komen of gebruik je ook een antihoofdluismiddel? En welke dan? Met behulp van deze antwoorden wil het RIVM weten hoe vaak hoofdluis voorkomt en meer zicht krijgen op de problemen die mensen ervaren bij de aanpak van hoofdluis. Hiermee het kan het RIVM nagaan of de huidige richtlijnen voor de bestrijding van hoofdluis passen bij de praktijk en indien nodig de voorlichting aanpassen. Het RIVM voert dit onderzoek uit in het kader van haar Strategisch Onderzoeksprogramma. Met dit programma werkt het RIVM aan expertiseontwikkeling en innovatieve onderzoeksprojecten.

Landelijke Luizendag

Op woensdag 4 maart is het landelijke Luizendag. Het idee van Luizendag is dat alle scholen op één dag de kinderen controleren. Als iedereen dat tegelijk doet en wanneer nodig tegelijkertijd behandeld wordt tegen hoofdluis, dan wordt het hoofdluisprobleem gezamenlijk goed aangepakt. Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis vraagt daarom aan alle scholen om op deze dag de kinderen te controleren op hoofdluis.

Stel je vraag via Twitter

Wat is de snelste manier om van hoofdluis af te komen? Is het mogelijk om te voorkomen dat je kind hoofdluis krijgt? En moeten de knuffels nu wel of niet in de vriezer worden gestopt? Op woensdag 4 maart tussen 19.30 en 20.30 uur zitten experts van het RIVM klaar om vragen direct te beantwoorden. Mensen kunnen de vragen stellen via @RIVM met gebruik van #luisthuis.