Het aantal soa (seksueel overdraagbare aandoening )-consulten bij de Centra Seksuele Gezondheid daalde in de eerste helft van 2024 met 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling was vooral te zien bij vrouwen en heteroseksuele mannen. Dat staat in de nieuwe Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM.
Ook bij mannen die seks hebben met mannen daalde het aantal consulten. Deze dalingen waren minder groot dan die bij vrouwen en heteroseksuele mannen.
Oorzaak van de daling
De oorzaak van de daling van het aantal soa (seksueel overdraagbare aandoening )-consulten is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft de daling voor een deel te maken met de gestegen kosten van een consult voor de Centra Seksuele Gezondheid (CSG (Centrum Seksuele Gezondheid)’s). Daardoor kunnen zij minder consulten plannen voor het geld dat zij ieder jaar ontvangen.
De meeste consulten zijn voor mensen met een verhoogd risico op soa’s. Bijvoorbeeld voor mensen in PrEP (pre-expositie profylaxisis)-zorg, mensen die veel wisselende seksuele contacten hebben, of mannen die seks hebben met mannen. Daardoor is er soms minder plek voor andere doelgroepen van de CSG's. Dat zou de sterkere daling onder vrouwen en heteroseksuele mannen kunnen verklaren.
Nog steeds veel gonorroe
Het percentage consulten waarin één of meer soa’s worden gevonden, heet het vindpercentage. Het vindpercentage van gonorroe was in de eerste helft van 2024 vergelijkbaar met de eerste helft van 2023. Toch is dit percentage nog steeds veel hoger dan in de jaren ervoor. In de periode van 2015 tot en met 2021 lag het vindpercentage steeds rond de 2% bij vrouwen en heteroseksuele mannen. In de eerste helft van 2024 was dit bij vrouwen 4,1% en bij heteromannen 3,5%.
Nieuwe hiv (humaan immunodeficientievirus)-diagnoses
In de eerste helft van 2024 stelden de CSG’s 94 nieuwe hiv-diagnoses. Dit is meer dan in de eerste helft van 2023. Toen waren het 68 hiv-diagnoses. De toename is vooral te zien in de grote steden. De inzet van GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en om voorlichting te geven over soa en het belang van testen en behandelen op plekken waar groepen met een verhoogd risico komen, lijkt te werken.
Over de Thermometer seksuele gezondheid
In de Thermometer seksuele gezondheid deelt het RIVM elk half jaar de belangrijkste cijfers en trends van soa’s en seksuele gezondheid in Nederland. Deze cijfers komen van de Centra Seksuele Gezondheid. Met deze gegevens kan het RIVM vroeg toenames van soa’s signaleren en daarop reageren.