
Een kwart van de voeding van Nederlanders bestaat uit producten die niet behoren tot de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld snacks en frisdranken. Ook kiezen Nederlanders binnen productgroepen zoals vlees, zuivelproducten en snacks, vaak de minder gezonde producten. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
De Schijf van
Vijf is een hulpmiddel om gezond te eten. Bijna driekwart van de
voeding van Nederlanders bestaat uit ‘basisvoedingsmiddelen’ van de
Schijf van Vijf, zoals groente en fruit, aardappelen, brood, rijst
en pasta, zuivel, vlees en vis, vetten en oliën, en water. Een
kwart van de voeding bestaat uit producten die niet tot de Schijf
van Vijf behoren. Dit is meer dan wordt aanbevolen. Ook kiezen
Nederlanders binnen productgroepen veelal de minder gezonde
producten, zoals witte rijst in plaats van zilvervliesrijst of
harde margarine in plaats van olie. Bij kinderen en bij personen
met een laag sociaaleconomische status is dat nog meer het geval.
De Schijf van Vijf is gebaseerd op de
Richtlijnen voedselkeuze van het Voedingscentrum. Een
eetpatroon dat meer overeenkomt met deze richtlijnen, kan zorgen
voor een gezonder voedingspatroon met onder andere meer
onverzadigde vetzuren en voedingsvezels en minder suiker en zout.
Een gezond voedingspatroon draagt bij aan het voorkomen van
chronische ziekten en overgewicht.
Binnen de productgroepen, zowel uit de Schijf van Vijf als
daarbuiten, wordt een onderscheid gemaakt tussen de gezondere
producten en de minder gezonde. De mate waarin mensen voor
gezondere producten kiezen, verschilt per productgroep. Van de
groep aardappelen, pasta en rijst kiest bijvoorbeeld 49 procent
voor de gezondere variant, van hartige snacks is dat slechts 3
procent. Kinderen consumeren meer zoete en hartige snacks,
niet-alcoholische dranken (zoals vruchten- en frisdrank) en
broodbeleg (zoals jam, hagelslag en pindakaas). Mensen met een hoge
sociaaleconomische status kiezen vaker voor de gezondere producten.
Zij eten meer groente, fruit en vis en drinken meer water, koffie
en thee. Maar zij drinken ook meer alcoholische dranken.
Dit onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit de
Nederlandse Voedselconsumptiepeiling van 2007-2010 en het
Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO 2011). De gegevens
zijn onderdeel van het nationale voedingspeilingsysteem en dragen
bij aan de ontwikkeling van beleid voor gezonde voeding en veilig
voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.