Geluid zal in de toekomst naar verwachting voor meer gezondheidsproblemen zorgen. Er is steeds meer geluid en nieuwe woningen worden dichter bij bronnen van geluid gebouwd. Gezondheidskundige effecten van geluid verdienen meer aandacht van beleidsmakers en overheden. Daarom is er een nieuwe richtlijn ‘omgevingsgeluid en gezondheid’ voor GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en ontwikkeld.
Deze richtlijn bevat een overzicht van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het helpt GGD’en om geluid te beoordelen en burgers en beleidsmakers te adviseren bij vragen over geluid. Het doel is de lokale geluidsituatie en de gezondheid zo veel mogelijk te verbeteren.
Mensen kunnen last hebben als ze geluid horen (hinder). Ook kan geluid de dagelijkse activiteiten verstoren en ervoor zorgen dat mensen minder goed slapen. Verder kunnen mensen er stress van krijgen. Als mensen lange tijd aan te hoge niveaus van geluid blootstaan, kan dit leiden tot chronische effecten zoals verhoogde bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Ook kan geluid een negatieve invloed hebben op de leerprestaties van kinderen. Een rustige omgeving kan bijdragen aan het herstellen van de negatieve effecten van geluid.
De GGD-richtlijnen medische milieukunde (MMK) zijn gemaakt zodat GGD’en op dezelfde manier en zo goed mogelijk te werk gaan. De richtlijnen worden gemaakt door professionals van de GGD’en. De coördinatie ervan ligt bij het RIVM.