Vandaag is de 2014 versie van de International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD-10 International Classification of Diseases, tenth revision (International Classification of Diseases, tenth revision)) gepubliceerd. De ICD-10 is een internationaal gehanteerde lijst van ziekten, onderhouden door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het RIVM vertaalt en beheert deze lijst voor gebruik in Nederland vanuit de functie van WHO World Health Organization (World Health Organization) Collaborating Centre for the Family of International Classifications.

Opslaan, analyseren en vergelijken

De ICD-10 International Classification of Diseases, tenth revision (International Classification of Diseases, tenth revision) wordt gebruikt om diagnosen van ziekten en andere gezondheidsproblemen in een unieke alfanumerieke code vast te leggen. Hierdoor wordt het mogelijk om de morbiditeits- en mortaliteitsgegevens systematisch op te slaan, te analyseren, te interpreteren en te vergelijken. Deze gegevens worden wereldwijd in verschillende landen of gebieden en in verschillende perioden verzameld.

Correcties en updates

Deze 2014-versie van de ICD-10 bevat alle correcties en updates die in de periode tussen 2006 en 2014 van kracht zijn geworden. Deze versie is de basis voor de registratie van de ICD-10 codes in de Nederlandse ziekenhuizen en wordt tevens gebruikt voor de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg)). De ICD-10 is daarmee een belangrijk instrument voor medisch administrateurs in ziekenhuizen en andere particuliere en publieke instellingen in de gezondheidszorg.

De set bestaat uit drie boeken: deel 1 is de systematische lijst, deel 2 is een handleiding voor het gebruik en deel 3 bevat de alfabetische lijst.