Bij een patiënt in Nederland is het nieuwe coronavirus (COVID-19) gevonden. Met labonderzoek is dit vandaag vastgesteld. De patiënt, die kort geleden in de regio Lombardije (Italië) is geweest, zit in isolatie. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) brengt contacten van deze patiënt in kaart door middel van contactonderzoek.
Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.
Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.
Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. Iemand die de afgelopen 14 dagen in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele gemeenten in Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus met de naam SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2. Die test kan een arts ook aanvragen voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
Hoe werkt contactonderzoek?
Uitleg over hoe de GGD'en contactonderzoek doen aan de hand van een animatie.