Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Stichting Olijf (een netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker) openen de beurshandel om aandacht te vragen voor de Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek van 24 tot en met 31 januari 2015.
De Europese Baarmoederhalskanker Vereniging (ECCA (European Cervical Cancer Association)) heeft de week van baarmoederhalskanker in het leven geroepen om het bewustzijn rondom baarmoederhalskanker en de preventie daarvan te vergroten. Wereldwijd sterven jaarlijks 250.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Dit terwijl de ziekte vaak is te voorkomen door effectieve screening en vaccinatie. Toch weten veel vrouwen te weinig van deze ziekte en zijn er veel landen in Europa met geen of geen goede preventieprogramma’s.
In Nederland bestaat een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 800.000 vrouwen uitgenodigd. Zo kan iedere vrouw tussen de 30 en 60 jaar die dat wil zich laten onderzoeken. Zij ontvangen iedere 5 jaar een uitnodiging voor het laten maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Ook is in Nederland vaccinatie van 12-jarige meisjes tegen HPV (humaan papillomavirus)-infectie ter preventie van baarmoederhalskanker onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
In vergelijking met de rest van Europa komt baarmoederhalskanker in ons land minder vaak voor. Dit komt mede dankzij een goed georganiseerd en toegankelijk bevolkingsonderzoek.
Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek, onderdeel van het RIVM, stelt de kaders ten aanzien van de kwaliteit en de uitvoering van het bevolkingsonderzoek. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
De voorzitter van Stichting Olijf, Fenneke van Swigchum zal de gong luiden. Van Swigchum: ‘Gynaecologische kanker heeft vaak ingrijpende gevolgen: pijn, complicaties en ongewilde kinderloosheid. Maar ook onzekerheden rond lijf, relaties, seks en sterfelijkheid. Daarbij komen emoties en praktische vragen los. En vaak ervaart men taboes. Olijf biedt daarom de mogelijkheid ervaringen te delen en geeft desgewenst tips en goede informatie'. Daarnaast werkt Olijf samen met allerlei organisaties aan preventie en onderzoek en betere zorg. Zo zorgt Olijf voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten (en hun naasten) en geeft Olijf patiënten zoveel mogelijk de regie over hun leven.