RIVM Magazine presenteert in de eerste online editie innovatieve toepassingen op gebied van de volksgezondheid en de leefomgeving. Het relatiemagazine van het RIVM bestaat sinds 2000 en wordt vanaf dit nummer online uitgegeven. In de eerste online editie van RIVM Magazine wordt onder andere het project de Beweegloterij gepresenteerd.

Dit innovatieve project, een samenwerking tussen het RIVM en Tilburg University, gaat over de inzet van de emotie ‘spijt’ als hulpmiddel om een doel te bereiken. Het bijzondere hieraan is dat het een combinatie van een loterij en een beweegafspraak is.

De Beweegloterij is bedoeld voor mensen met overgewicht (een Body Mass Index (BMI Body Mass Index (Body Mass Index)) van boven de 25), die met een sportinstructeur afspreken hoe vaak ze willen sporten. Tijdens de loterij wordt een prijs uitgereikt als een deelnemer zijn doel heeft bereikt. Zo niet, dan krijgen zij te horen of ze de prijs hadden kunnen winnen. Deelnemers ervaren spijt als ze horen dat ze hadden kunnen winnen. De emotie ‘spijt’ wordt zo dus als hulpmiddel ingezet om een doel te bereiken.

Bekijk de Innovatiespecial van RIVM Magazine of neem een gratis abonnement.