De World Health Organisation (WHO World Health Organization (World Health Organization )) schat in dat wereldwijd 1,1 miljard jonge mensen tussen de 12 en 35 jaar risico lopen op lawaaislechthorendheid in de recreatieve sfeer. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 7,8% van de kinderen (9-11 jaar) een permanent gehoorverlies heeft en dat 1 op de 3 jongeren (12-19 jaar) risico loopt op gehoorschade door het gebruik van persoonlijke muziekspelers.  Vandaag op International Noise Awareness Day ondernemen wereldwijd tal van landen actie om het publiek hiervan bewust te maken. Welke gevaren schuilen er in te veel en te hard geluid? En hoe kun je goed inzetten op de preventie van gehoorschade door hard geluid?

VeiligheidNL en RIVM publiceren 24 april 2019, op International Noise Awareness Day, het Wat werkt dossier preventie van gehoorschade  voor gemeenten en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-en. Hierin staat welke aanpak succesvol is om mensen te stimuleren hun gehoor zo lang mogelijk gezond te houden. Het dossier helpt ook om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Wat werkt?

Het gebruik van oordoppen met een muziekfilter is effectief om (tijdelijke) gehoorschade te voorkomen bij blootstelling aan harde muziek op festivals en bij concerten. Inzetten op programma’s via het onderwijs en tijdens het uitgaan over hoe gehoorschade ontstaat en hoe je het kunt voorkomen, werkt waarschijnlijk ook.

Aan de slag in de gemeente

Het is een taak van gemeenten om aandacht te hebben voor de preventie van gehoorschade en om informatie te geven over gezondheidsrisico’s. Het Wat werkt dossier preventie van gehoorschade helpt bij het uitvoeren van deze taak.

Wilt u weten hoe u inwoners en publiek in gemeenten bewust maakt van de gevaren van te hard geluid en hoe u kunt inzetten op preventie van gehoorschade door lawaai? In het nieuwe Wat werkt dossier van VeiligheidNL en RIVM staat stapsgewijs hoe gemeenten met preventie van gehoorschade aan de slag kunnen gaan. Volgens een integrale aanpak en met een combinatie van activiteiten, want dat vergroot de kans op een positief resultaat. Het Wat werkt dossier staat, net als diverse andere Wat werkt dossiers gericht op gezondheidsbevordering en preventie, op Loketgezondleven.nl.

Meer informatie