Samenvatting

Greenpeace Nederland eist dat de natuur in Nederland beter beschermd wordt tegen stikstof. Daarvoor heeft het in juli 2023 de Nederlandse staat gedagvaard. In voorbereiding van deze rechtszaak heeft het RIVM in opdracht van het ministerie van LVVN Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur ) begin 2024 de belangrijkste kennis over stikstof overzichtelijk op een rij gezet. Dit is gepubliceerd in het RIVM-briefrapport 2024-0007 ‘Analyse ontwikkeling stikstofemissie en -depositie’.

In november volgt de rechtszaak. Het ministerie van LVVN heeft het RIVM gevraagd om ook de inzichten sinds januari 2024 in een korte notitie te duiden. Hiervoor is een monitoringsrapportage gemaakt met een actueler basisjaar. Deze kennisnotitie bevat een samenvatting van de geactualiseerde cijfers, net als de recente herziening in de urgente en zeer urgente habitats.

Beide leiden niet tot wijzigingen in de eerder gepresenteerde conclusies. De inschatting van het doelbereik uit de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) blijft onveranderd met de nieuwste cijfers: de doelen voor 2025 en 2030 zullen naar verwachting zeer waarschijnlijk niet, en voor 2035 vrijwel zeker niet gehaald worden. Dit is bepaald op basis van de verwachtingen uit de Klimaat- en Energieverkenning 2022, die is gebaseerd op het op 1 mei 2022 vastgestelde en voorgenomen beleid.

Door de herziene urgentielijst zijn de resultaten van deze scenario’s niet verschillend. Wijzigingen in de urgentielijst werken niet direct door in gebieden die zwaar overbelast zijn. De berekende emissiereductie voor (zeer) urgente habitats blijft daardoor ongewijzigd.

Uitgever

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM

Resterend

Grootte
773 kb