Assessment framework for use of urban waste water for agriculture: towards an assessment framework. Phase 1: Legal framework and food safety

Assessment framework for use of urban waste water for agriculture: towards an assessment framework. Phase 1: Legal framework and food safety

Go to abstract

Samenvatting

In droge zomers kan er te weinig water zijn om gewassen in de land- en tuinbouw te besproeien. Europese wetgeving stimuleert sinds 2020 om hiervoor gezuiverd stedelijk afvalwater te gebruiken. Maar hierin kunnen nog chemische stoffen en ziekteverwekkers (bacteriën en virussen) zitten die schadelijk zijn voor mensen, dieren en planten. Daarom zijn nu voor Nederland criteria bepaald om gezuiverd stedelijk afvalwater veilig te kunnen gebruiken voor gewassen.

De criteria zijn voor chemische stoffen anders dan voor ziekteverwekkers. Voor veel chemische stoffen zijn bestaande normen gebruikt die aangeven hoeveel er van een stof in water mag zitten. Daarnaast zijn criteria ontwikkeld voor gezuiverd stedelijk afvalwater om gewassen en dierlijke producten veilig te kunnen eten. Dat was nodig omdat er voor afvalwater geen normen voor voedselveiligheid bestaan. Deze uitkomsten zijn met elkaar vergeleken en de strengste bepaalt het criterium.

Voor ziektewekkers zijn risico’s in kaart gebracht voor soorten die schadelijk zijn voor mensen en voor gewassen. Mensen kunnen van veel soorten ziekteverwekkers ziek worden. Als ‘maat’ daarvoor is het aantal E. coli Escherichia coli (Escherichia coli) (oftewel poepbacteriën) in het afvalwater gekozen, omdat deze bacterie veel voorkomt. De hoeveelheid E. coli die in het water is toegestaan hangt af van het type groente (rauw te eten, zoals sla, of niet) en de methode van besproeien (wel of niet op blad).

Voor gewassen blijken er van de toch al aanwezige ziekteverwekkers in de bodem slechts verwaarloosbare hoeveelheden via gezuiverd stedelijk afvalwater te worden toegevoegd. Er is alleen een risico bij de glastuinbouw, omdat hier gewassen in een steriele omgeving groeien. Kleine aantallen toegevoegde ziekteverwekkers kunnen dan meer schade veroorzaken in vergelijking met de steriele omgeving.

Een aantal onzekerheden heeft geleid tot strenge criteria. Dit kan beperkend zijn voor gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater. Vervolgonderzoek naar deze onzekerheden kan zicht geven op hoe afvalwater beter kan worden benut, zonder afbreuk te doen aan veiligheid.

In de volgende fase van dit onderzoek zal specifiek worden gekeken naar de invloed van chemische stoffen en ziekteverwekkers op drinkwaterbronnen. Ook is er aandacht voor omwonenden die waterdeeltjes kunnen inademen die bij het sproeien vrijkomen. Dit zal in 2025 gereed zijn.

Het RIVM heeft de criteria en risico’s in samenwerking met Wageningen Environmental Research (WUR Wageningen University & Research (Wageningen University & Research)) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) bepaald.

Abstract

In dry summers, there may not be enough water for irrigation of agricultural and horticultural crops. Since 2020, there has been EU legislation to stimulate the use of purified urban waste water for this purpose. However, this may still contain chemicals and pathogens (bacteria and viruses) that are harmful to humans, animals and plants. That is why criteria have now been determined for the safe use of purified waste water on crops in the Netherlands.

The criteria for chemicals are different from those for pathogens. For many chemicals, existing standards have been used that limit the maximum amount of the substance in water. Additionally, criteria have been developed for purified urban waste water for the safe consumption of crops and animal products. This was needed because there were no food safety standards for waste water. The resulting risk limits were compared, with the strictest determining the criteria.

As for pathogens, the risks associated with types that are harmful to humans and crops have been identified. There are many types of pathogens that can make humans ill. The ‘measure’ that has been chosen is the number of E. coli (‘poop bacterium’) in waste water, due to the prevalence of this bacterium. The amount of E. coli allowed in water depends on the type of vegetable (to be eaten raw, such as lettuce or not) and the method of spraying (on leaf or not).

For crops, only negligible amounts of pathogens that are generally present in soils are added with irrigation water. The only identified risk concerns crops from greenhouses, because they are grown in a sterile environment. In this case, small amounts of additional pathogens can cause more damage compared to the sterile environment.

A number of uncertainties have led to stringent criteria. This can be restrictive for use of purified municipal wastewater. Follow-up research into these uncertainties can provide insight into how wastewater can be better utilized, without compromising safety.

The next phase of this research will look specifically at the impact of chemicals and pathogens on drinking water sources. There is also a focus on local residents who may inhale water particles released during spraying. This will be completed by 2025.

RIVM has determined the criteria and identified the risks in cooperation with Wageningen Environmental Research (WUR) and the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA).

Uitgever

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM

Overig

Grootte
3671 kb