Go to abstract

Samenvatting

Peuters en kleuters in Nederland eten te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen. Bovendien bevat de voeding van kleuters te veel verzadigde vetzuren. De ongezonde voeding van deze generatie kinderen kan leiden tot overgewicht en op latere leeftijd tot chronische ziekten. Beleid is nodig om een gunstig lichaamsgewicht te bevorderen en om de consumptie van groenten, fruit, vis, vezelrijke producten en voedingsmiddelen met een goede vetzuursamenstelling te stimuleren.
Een peiling onder kinderen van 2 tot en met 6 jaar laat zien dat het aandeel van vet, eiwitten en koolhydraten in hun voeding goed is. Wel is het type vet in de voeding van veel jonge kinderen ongunstig. Ze eten te weinig vis (rijk aan visvetzuren) en vooral de voeding van kleuters bevat te veel verzadigde vetzuren. Daarnaast zijn er weinig jonge kinderen die voldoende groenten eten. Voor fruit is het beeld iets gunstiger: een op de vier jonge kinderen eet de geadviseerde hoeveelheid. Verder is een op de zeven kinderen in mindere of meerdere mate te dik. Het lijkt erop dat zij dus meer energie binnenkrijgen dan verbruiken.
Jonge kinderen krijgen van de meeste vitamines en mineralen voldoende binnen. Van vitamine D en foliumzuur is de inname echter laag. Slechts drie op de vijf peuters gebruikt een supplement met vitamine D. Vervolgonderzoek is nodig om vast te stellen of daadwerkelijk sprake is van tekorten. Bovendien is nader onderzoek nodig naar de gevolgen van een hoge inname van zink, koper, retinol (een type vitamine A) en synthetisch foliumzuur bij een deel van de kinderen.

Abstract

Young children in the Netherlands aged 2 to 6 years do not consume sufficient amounts of vegetables, fruit, fish and fibre. In addition the intake of saturated fatty acids is higher than recommended in the 4 to 6 year-old age group. This unhealthy diet can lead to overweight, and later in life to chronic diseases. Policy measures need to focus on achieving optimal body weight, increasing intakes of vegetables, fruit, fish and fibre, and improving the fatty acid composition in the diet of young children.
A food consumption survey of young children (2 to 6 years of age) in the Netherlands has shown the diet to be adequate in terms of the proportions of total fat, carbohydrates and protein. However, the fatty acid composition of the diet isunfavourable, because fish consumption (rich in fish fatty acids) is low, and saturated fatty acid intake especially in 4 to 6 year-old children is high. Only a small proportion of children meet the recommended vegetable intake. For fruit the situation is slightly more favourable (one in four). Furthermore, one in seven children was found to be overweight or obese, indicating a positive energy balance in the period prior to the study.
Intakes of most vitamins and minerals were shown to be adequate, with the exception of vitamin D and folate. Only three in five children aged 2 to 3 years received the recommended vitamin D containing supplements. The implications of the low intakes of vitamin D and folate and the high intakes of zinc, retinol, synthetic folic acid and copper need to be investigated.

Overig

Grootte
2.01MB